ضعف عضلات (میوپاتی) چیست؟ دلایل، تشخیص و درمان بیماری ضعف عضلات (میوپاتی)

What is muscle weakness (myopathy)? Causes, diagnosis and treatment of muscle weakness (myopathy)

بیماری ضعف عضلات چیست؟

ضعف عضلات (میوپاتی) به معنی کاهش قدرت در یک یا چند عضله است. ضعف عضلانی علل زیادی دارد. ممکن است علل ضعف عضلات رایج یا نادر، خطرناک یا کم خطر، موقت یا دائمی باشد. معمولا زمانی که مغز از طریق نخاع و اعصاب، سیگنال های حرکتی را به یک عضله می فرستد، فرد به طور اختیاری عضله را منقبض می کند. اگر مغز، سیستم عصبی، عضلات یا ارتباط بین اینها در اثر یک بیماری یا آسیب از بین رفته باشد، عضلات به صورت طبیعی منقبض نمی شوند. این عدم انقباض طبیعی عضلات باعث ضعف عضلات می شود.

 

 

ضعف عضلات

 

بیماری های سیستم عصبی عضلانی، آسیب های وارده، بیماری های متابولیک، وسموم، همه باعث ایجاد ضعف عضلات می شوند. خوشبختانه، ضعف های عضلانی (میوپاتی) که بدون دلیل ایجاد می شوند، در اکثر موارد برگشت پذیر بوده و به خودی خود برطرف می شوند. در موارد بسیار نادر، ضعف عضلات تنها نشانه وجود یک بیماری خطرناک است. علائم و نشانه های ضعف عضلات شامل مشکل در انجام فعالیت های روزانه مانند نوشتن، یا مشکل در راه رفتن و از دست دادن تعادل است.

 

ضعف عضلات زمانی ایجاد می شود که فرد حتی با تلاش زیاد نیز نتواند یک عضله را به اندازه طبیعی منقبض کرده یا آن را حرکت دهد. چه فرد بیمار باشد و چه فقط به کمی استراحت نیاز داشته باشد، ضعف عضلات مشکلی است که تمام افراد گاهی به آن دچار می شوند. به عنوان مثال، کار بدنی سخت باعث خستگی عضلات فرد می شود و فرد باید کمی به عضلات استراحت دهد تا بهبود یابند.اما اگر بیمار به ضعف عضلانی دائمی دچار باشد، یا ضعف عضلات او هیچ دلیل و علتی نداشته باشد، ممکن است نشانه وجود یک بیماری باشد.

 

با افزایش سن مقدار بافت های عضلانی و قدرت عضلانی کاهش می یابد. این تغییرات تا حدودی به این دلیل رخ می دهد که فعالیت افراد مسن کمتر می شود و همچنین تولید هورمون های تحریک کننده توسعه عضلانی کاهش می یابد. بنابراین برای افراد مسن، استراحت در بستر در اثر بیماری می تواند اثر مخربی داشته باشد. در مقایسه با افراد جوان تر، در سالمندان شروع بیماری باعث آغاز تحلیل بافت و قدرت عضلانی می شود و در طول دوره ی بیماری از دست دادن بافت عضلانی با سرعت بیشتری اتفاق می افتد.

 

 

علت های ضعف عضلات (میوپاتی)

علل متابولیک بیماری ضعف عضلات

ضعف عضلات ممکن است در اثر علل متابولیک ایجاد شود که عبارتند از:

بیماری آدیسون (عدم تولید هورمون توسط غدد فوق کلیوی)
هیپرپاراتیروئیدسم (پرکاری غدد پاراتیروئید)
هیپرتیروئیدیسم (پرکاری تیروئید)
هایپوکالمبا (کاهش پتاسیم)
هایپوناترمیا (کاهش سدیم)

 

علل عصبی بیماری ضعف عضلات

ضعف عضلات ممکن است علل عصبی داشته باشد. علل عصبی ضعف عضلانی عبارتند از:

فلج بل (تورم یا التهاب عصبی که عضلات صورت را کنترل می کند)
فلج مغزی (شرایطی که بر مغز و عملکرد سیستم عصبی اثر می گذارد)
بیماری شارکو ماری توث (نوعی بیماری ارثی که بر اعصاب محیطی اثر می گذارد)
سندرم گلین بار (نوعی اختلال خود ایمنی اعصاب)
MS یا تصلب بافت چندگانه (نوعی بیماری که بر مغز و نخاع تاثیر گذاشته و باعث ضعف، عدم تعادل و مشکلات دیگر می شود)
گرفتگی یا فشار عصب، مانند عصب اولنار در بازو
سکته مغزی

 

بیماری های عضلانی که باعث ضعف عضلات می شوند

برخی از بیماری های عضلانی نیز ممکن است باعث ضعف عضلات شوند. این بیماری ها عبارتند از:

اسکلروز جانبی آمیوتروفیک (ALS، که به بیماری لو گهریگ نیز معروف است. اسکلروز جانبی آمیوتروفیک یک بیماری عصبی – عضلانی شدید است که باعث ضعف و ناتوانی عضلات می شود)
درماتومیوزیت (التهاب عضله و راش های پوستی از علائم اصلی این بیماری هستند)
دیستروفی عضلانی (یک اختلال ارثی که باعث از دست دادن تدریجی بافت عضلانی و ضعف عضلات می شود)

 

سموم ایجاد کننده ضعف عضلات

ممکن است ضعف عضلات در اثر وجود برخی سموم باشد. این سموم عبارتند از:

بوتولیسم (یک مسمومیت غذایی شدید که در اثر باکتری کلستریدیوم بوتولینوم ایجاد می شود)
مصرف خوراکی حشره کش ها
قرار گیری در معرض گاز اعصاب
مسمومیت فلج کننده صدف

 

دیگر علل ضعف عضلات

ضعف عضلات ممکن است علل دیگری داشته باشد که عبارتند از:

آنمی (کمبود سلول های قرمز خون)
آسیب ایجاد شده در اثر استفاده بیش از حد از عضله
پلیموئوزیت (ضعف و التهاب گسترده ی عضلات)

 

 

میوپاتی

 

 

تشخیص علت ضعف ناگهانی بدن

اگر بدون هیچ دلیلی دچار ضعف ناگهانی بدن شدید، حتما به پزشک مراجعه کنید. باید بدانید که چه مدت است این احساس را دارید و کدام ماهیچه هایتان سست شده اند چون احتمالا پزشک تان سؤال هایی در این رابطه از شما می پرسد. او ممکن است در مورد دیگر نشانه های بیماری و سابقه ی پزشکی خانواده تان هم سؤال هایی داشته باشد.احتمالا پزشک تان بازتاب (رفلکس) و احساس ماهیچه هایتان را معاینه می کند و در صورت لزوم ممکن است انجام آزمایش های دیگری را هم توصیه کند مانند:

ام آر آی (MRI) یا سی تی اسکن (CT) برای بررسی ساختار داخلی بدن؛
آزمایش های عصبی برای بررسی کارایی سیستم عصبی؛
الکترومیوگرافی ماهیچه (EMG) برای بررسی فعالیت عصب های درون ماهیچه ها؛
آزمایش خون برای بررسی احتمال عفونت یا بیماری های دیگر

 

عوارض عدم درمان ضعف عضلات

از آنجا که ضعف عضلات ممکن است در اثر بیماری های جدی به وجود آمده باشد، عدم درمان ممکن است باعث ایجاد عوارض و آسیب های دائمی شود. زمانی که علت بیماری تشخیص داده شد، بیمار باید برنامه درمانی که با کمک پزشک برای او آماده شده را دنبال کند تا خطر ایجاد عوارض احتمالی کاهش یابد. عوارض احتمالی عبارتند از:

 

از دست دادن تحرک
فلج
از دست دادن دائمی احساس
آسیب دائمی به عصب (در اثر تحت فشار قرار گرفتن عصب) از جمله فلج
گسترش عفونت

 

زمان مراجعه به پزشک برای درمان ضعف عضلات

در برخی موارد، ضعف عضلانی زندگی فرد را به خطر می اندازد، مخصوصا اگر به طور ناگهانی و در یک سمت بدن ایجاد شود. اگر بیمار هریک از موارد ناگهانی و مهلک زیر را داشت باید فورا به پزشک مراجعه کند:

اندازه غیر طبیعی مردمک چشم یا نشان ندادن عکس العمل به نور
کاهش سطح هوشیاری، مانند عدم پاسخگویی یا از دست دادن هوشیاری
فلج یا ناتوانی در حرکت دادن قسمتی از بدن
شکم درد شدید
تغییر ناگهانی دید، از دست دادن بینایی یا چشم درد
سردرد شدید (شدیدترین سردرد زندگی)

 

مقابله با بیماری ضعف عضلات از طریق تغذیه

برای نگه داری شکل عضله و توانایی عملکرد آن، باید هر روز، به طور مرتب از عضله ضعیف کار کشید. درست عمل کردن و هماهنگی عضلات بستگی به عناصر مغذی و تغذیه درست دارد. اصولا تغذیه درست به همراه ورزش کردن، موجب حفظ سلامتی عضلات و اعصاب می گردد. بدن برای تقویت و محکم شدن عضلات به مواد غذایی نیاز دارد. برخی از این مواد غذایی عبارتند از:

 

سفیده تخم مرغ

سفیده تخم مرغ برای تقویت و محکم کردن عضلات بسیار مهم است. برای همین است که افراد ورزشکار حتما از این ماده غذایی استفاده می کنند.در سفیده تخم مرغ، نسبت پروتئین به چربی ۶۰ به ۱ است. سفیده تخم مرغ یکی از خالص ترین منابع پروتئینی در دنیا می باشد. همچنین سفیده تخم مرغ دارای مقدار کمی کربوهیدرات و منبع غنی ویتامین ها و عناصر معدنی است.

 

مرغ و بوقلمون

این دو ماده غذایی برای عضلات، مهم به حساب می آیند. مرغ و بوقلمون علاوه بر پروتئین، مقدار کمی چربی های اشباع دارند.

 

ماهی

اگر می خواهید بدنتان عضلانی و محکم باشد، باید چربی غذای خود را کم کنید. اما باید چربی های ضروری از قبیل امگا ۳ را وارد بدن خود کنید. ماهی ها از قبیل:سالمون، تن، قزل آلا و ساردین بهترین منبع پروتئین و چربی های سالم می باشند.

 

لوبیا و حبوبات

چرا هرگاه می خواهید عضلات خود را محکم کنید، فقط به گوشت فکر می کنید؟ لوبیا و حبوبات علاوه بر تامین پروتئین، دارای فیبر نیز می باشند. فیبر برای تنظیم حرکات روده بسیار مهم است. علاوه بر آن میزان ترشح انسولین را تنظیم می کند که این اعمال برای رشد عضله و کمک به عملکرد آن در جذب و استفاده از مواد مغذی و مکمل ها مهم می باشد. در یک لیوان لوبیا چیتی، ۱۴ گرم پروتئین و ۱۴ گرم فیبر دارد و برای همین است که ورزشکاران تمایل به خوردن آن دارند.

 

گوشت قرمز

این غذا دارای پروتئین، آهن، روی و ویتامین های گروه B می باشد. گوشت قرمز نسبت به حجم خود، دارای مقدار زیادی کالری است.اما به خاطر چربی اشباع زیاد آن، نمی توان هر روز به عنوان غذای اصلی خود، گوشت قرمز خورد.

 

کربوهیدراتی که آرام بسوزد

عضله فقط با کمک پروتئین ساخته نمی شود، بلکه احتیاج به کربوهیدراتی نیز دارد که به آرامی بسوزد و عضلات را حفظ کند. این کربوهیدرات ها در غذاهایی از قبیل نان و غلات و سیب زمینی یافت می شوند.هنگامی که ورزش می کنید، گلیکوژن عضله (کربوهیدرات ذخیره شده در عضله)، مهم ترین منبع سوخت برای تامین انرژی عضله می باشد.ولی اگر گلیکوژن موجود در عضلات در اثر فعالیت بدنی شدید کاهش یابد، قدرت بدنی شما کم می شود، بنابراین بدن از خود عضلات به عنوان سوخت استفاده می کند و عضلات کوچک می شوند.

 

آب

آب برای ساخت عضله، بسیار مهم تر از گوشت است. ۷۰ درصد بدن ما، از آب تشکیل شده است. عضلات، رباط ها و بافت های بدن ما دارای آب هستند. همچنین یکی از مهم ترین اجزای بدن ما یعنی خون، دارای آب می باشد.
هنگامی که می خواهید قدرت بدنی خود را بالا ببرید، باید آب مصرف کنید تا از کم آبی بدن و لاغر و بد شکل شدن عضلات جلوگیری کنید.

 

درمان ضعف عضلانی (میوپاتی)

برنامه درمان ضعف عضلانی برای هر فرد با توجه به علل ایجاد ضعف عضلانی، وجود بیماری های دیگر در بدن فرد، سن و سوابق پزشکی فرد، شدت ضعف عضلانی و موارد دیگر، متفاوت است. معمولا درمان ضعف عضلانی شامل یک برنامه درمان چند منظوره برای رویارویی با علل، کمک به افزایش قدرت، کاهش احتمال ایجاد عوارضی مانند آتروفی عضله، و کمک به داشتن یک زندگی سالم و فعال است.

معمولا درمان شامل یک دوره استراحت، نوشیدن آب کافی و تغذیه مناسب، و مراقبت های پزشکی منظم است. همچنین توصیه می شود که فرد توانبخشی، طب فیزیکی، کار درمانی، و یک برنامه ورزشی منظم نیز داشته باشد. ممکن است برای محافظت از عضلات ضعیف و در برخی موارد برای بهبود تحرک فرد، به اسپلینت های ارتوپدی، عصاها، چوب های زیر بغل، یا یک واکر نیاز باشد.

در برخی موارد ممکن است برای کاهش التهاب سیستم عصبی در بیماری هایی مانند فلج بل، فلج چندگانه و میاستنی گراویس (بیماری خودایمنی مزمن عصبی عضلانی) ، داروهای کورتیکواستروئید نیز تجویز شود. برای درمان ضعف عضلانی ناشی از عفونت باکتریایی نیز معمولا داروهای آنتی بیوتیک تجویز می شود.

ضعف عضلانی ناشی از کم خونی نیز با ترانسفوزیون و درمان شرایط ایجاد کننده ی کم خونی، درمان می شود. ضعف عضلانی ناشی از عدم تعادل الکترولیت ها و یا کم آبی نیز معمولا با درمان شرایطی که باعث کم آبی شده و جبران الکترولیت ها از راه خوراکی یا تزریق درون وریدی مایعات و الکترولیت ها امکان پذیر است.

 

نکات مهمی که باید به آن توجه کنید

بسیاری از افراد زمانی که در واقع فقط خسته شده اند و یا حرکت آن ها به علت درد و یا سفتی محدود شده است، به اشتباه می گویند که احساس ضعف دارند.
ضعف عضلانی واقعی تنها زمانی رخ می دهد که بخشی از مسیر لازم برای حرکت ارادی ماهیچه (از مغز به ماهیچه ها) دچار اختلال عملکرد شود.

اگر ضعف شدید در طول چند روز یا چند ساعت شدیدتر می شود یا اگر فردی هر یک از علائم هشداردهنده در ارتباط با ضعف عضلات داشته باشد باید به پزشک مراجعه کنید.

اغلب پزشکان می توانند تعیین کنند که واقعاً مشکل ضعف عضلانی است یا خیر و بر اساس علائم و نتایج حاصل از معاینات فیزیکی، علت ضعف را تشخیص دهند.
فیزیوتراپی معمولاً در حفظ قدرت عضلانی بدون توجه به دلیل ضعف، مفید است.

 

پیشگیری از ابتلا به بیماری میوپاتی (ضعف عضلات)

به طور مرتب ورزش کنید تا:
۱) قدرت و انرژی به دست آورید.
۲) اعصابتان را آرام کنید.
۳) قابلیت انعطاف بدنتان را افزایش دهید.
۴) عضلات خود را تقویت کنید.
۵) خستگی را از خودتان دور کنید.

 

 

 

 

ضعف عضلات

متخصص طب فیزیکی و توانبخشی ، دکتر شریف نجفی

در سایت دکتر شریف نجفی، متخصص طب فیزیکی و توانبخشی و دانشیار دانشگاه ، عضو انجمن جهانی طب فیزیکی و توانبخشی، مقالات مفید در رابطه با طب فیزیکی را مشاهده نمایید. همچنین درصورت نیاز به ویزیت با دکتر شریف نجفی می توانید از طریق بخش تماس با ما وب سایت دکتر شریف نجفی، ارتباط برقرار نمایید و آدرس کلینیک تخصصی طب فیزیکی و توانبخشی را مشاهده نمایید.

 

 

 

آدرس مطب کلینیک طب فیزیکی و توانبخشی دکتر شریف نجفی

فلکه دوم صادقیه- بلوار فردوس- نرسیده به خیابان سلیمی جهرمی پلاک ۱۲۱ – واحد ۲

تلفن مطب کلینیک طب فیزیکی و توانبخشی دکتر شریف نجفی

۴۴۰۱۶۱۴۲-۴۴۰۵۸۷۶۳

موبایل دکتر شریف نجفی کلینیک تخصصی طب فیزیکی و توانبخشی

۰۹۹۰۱۱۶۰۳۵۴

وب سایت دکتر شریف نجفی

www.dr-najafi.com

مطب کلینیک طب فیزیکی و توانبخشی دکتر شریف نجفی در شبکه های اجتماعی

کانال تلگرام دکتر شریف نجفی

صفحه اینستاگرام دکتر شریف نجفی

 

کلمات کلیدی:

ضعف عضلات , میوپاتی , ضعف عضلات کمر , دارویی برای ضعف عضلانی , بیماری ضعف عضلات پا , ضعف عضلانی چگونه درمان میشود , درمان ضعف عضلانی در طب سنتی , علت ضعف عضلات بازو , ضعف عضلانی در کودکان , میوپاتی چشم , میوپاتی التهابی , درمان میوپاتی ارثی , میوپاتی های مادرزادی , میوپاتی – دیستروفی عضلانی , درمان میوپاتی در طب سنتی , بیماری میوپاتی متابولیک , میوپاتی نمالین , ضعف عضلات کمر , ضعف عضلات پا , ضعف عضلات کف لگن , ضعف عضلات شکم , ضعف عضلات گردن , ضعف عضلات چشم , ضعف عضلات لگن , ضعف عضلات صورت , ضعف عضلات قلب , ضعف عضلات دست , ضعف عضلات بدن , ضعف عضلات بعد از بدنسازی , ضعف عضلات بعد از زایمان , ضعف عضلات بازو و ران , ضعف عضلات بلع , ضعف عضلات به انگلیسی , ضعف عضلات بدنسازی , ضعف عضلانی به انگلیسی , ضعف عضلانی بکر , درمان ضعف عضلات با طب سنتی , ضعف عضلات پشت پا , ضعف عضلات پا و دست , ضعف عضلات پشت زانو , ضعف عضلات پروگزیمال , ضعف عضلات پشت بازو , ضعف عضلات پا در کودکان , ضعف عضلات تنفسی , ضعف عضلات تحتانی , ضعف عضلانی تیروئید , ضعف توده عضلانی , درمان ضعف عضلات تبریزیان , ضعف عضلات اندام تحتانی , تقویت ضعف عضلات , تمارین ضعف عضلات الفخذ , تمارین ضعف عضلات الظهر , ضعف عضلات جهاز التنفس , ضعف عضلات جدار البطن , ضعف عضله جلوی ران بعد از عمل رباط صلیبی , ضعف عضله جفن العین , ضعف جمیع عضلات الجسم , ضعف عضلات چیست , ضعف عضلات چگونه است , ضعف عضلانی چگونه درمان میشود , ضعف عضله چهار سر ران , ضعف عضله چشم در کودکان , ضعف عضله چهار سر , ضعف عضلانی چیه , ضعف عضلات حلق , ضعف عضلات حنجره , ضعف عضلات حول العین , ضعف عضلات و بی حالی , ضعف عضلانی خفیف , میوپاتی التهابی , میوپاتی مادرزادی , میوپاتی متابولیک , میوپاتیک , میوپاتی نمالین , میوپاتی کودکان , میوپاتی بکر , میوپاتی میتوکندریال , میوپاتی قلبی , میوپاتی چیست , میوپاتی استروئیدی , میوپاتی اولیه , میوپاتی ارثی , میوپاتی الکلی , میوپاتی التهابی ایدیوپاتیک , میوپاتی اکتسابی , میوپاتی استاتین , میوپاتی اسکلتی , میوپاتی بیکر , میوپاتی به انگلیسی , بیماری میوپاتی , بیماری میوپاتی عضلانی , بیماری میوپاتی در کودکان , بیماری میوپاتی دوشن , میوپاتی پروگزیمال , What is muscle weakness (myopathy)? Causes, diagnosis and treatment of muscle weakness (myopathy)

ضعف عضلات (میوپاتی) چیست؟
برچسب ها:                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

2 دیدگاه در “ضعف عضلات (میوپاتی) چیست؟

  • با عرض سلام و احترام خدمت شما. من مطالب شمارو در مورد میوپاتی خوندم و متاسفانه الان مدتی هست این مشکل را دارم. من در آلمان زندگی میکنم.اولین بار ازمایش خون دادم که کراتین کیناز من ۲۸۰۰ بود با اینکه باید زیر ۱۹۰ باشه. یک هفته بستری شدم و از ماهیچه ران پا نمونه برداشتند باز گفتن چیزی پیدا نکردن.ازمایش ژنتیک دادم گفتن مشکل ژنتیک نداری. یک ام آر ای انجام دادم همش میگن ماهیچه ها دارن روز به روز تحلیل میرن و خودمم اینو متوجه میشم که هرروز دارم ناتوان تر میشم. الانم یک قرص بهم دادن که ۶هفته مصرف کنم به نام prednisolon. خواهش میکنم بمن کمک کنید. من ۳ساله اومدم اینجا تنها و مجرد هستم و سطح زبانم هم جوری نیست که بتونم اینجا کاری پیش ببرم.
    باتشکر

    1. با سلام.
      میوپاتی انواع مختلف مادرزادی و اکتسابی داره و برای تشخیص نوع اون، شرح حال، معاینه و آزمایشات باید با هم مرور بشن که طبیعتا به صورت غیر حضوری ممکن نیست. در تمام دنیا فوق تخصص های “نوروموسکولار” در تشخیص میوپاتی کار میکنند و در میوپاتی های التهابی، فوق تخصص های روماتولوژی نظر میدن. متخصصین طب فیزیکی و توانبخشی در زمینه تجویز و آموزش ورزشهای مناسب برای جلوگیری از ضعیف شدن عضله و حفظ توانایی حرکتی فعالیت دارن

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ورود به اینستاگرام دکتر نجفی | تلفن: 44016142 - 44058763 09901160354
+