آرتروز زانو چیست،علائم آرتروز در زانو، تشخیص آرتروز زانو، درمان آرتروز زانو
آرتروز به فرسایش و ساییدگی غضروف بین دو استخوان هر مفصل از بدن، ازجمله زانوها گفته می شود و معمولا بعد از سن چهل سالگی شروع می شود.
علایم:
شایعترین علامت آرتروز در زانو، درد است. در ابتدای بیماری درد خفیف بوده و فقط در هنگام فعالیتهای فیزیکی مثل بالارفتن از پله، ورزش و پیاده روی احساس میشود ولی بتدریج درد دایمی شده و حتی در استراحت نیز ممکن است وجود داشته باشد . خشکی صبحگاهی مفصل زانو که در عرض چند دقیقه از بین میرود، صدای مفصل زانو و کاهش قدرت عضلات اطراف زانو، از دیگر علایم آرتروز در زانو است. با پیشرفت آرتروز در زانو، پاها پرانتزی شده و با تخریب کامل غضروف زانو، درد شدید و مداوم شده و راه رفتن مشکل میشود. شروع آرتروز زانو ممکن است از یک زانو باشد ولی به تدریج هر دو زانو گرفتار میشود.
تشخیص: www.dr-najafi.com
تشخیص آرتروز زانو با شرح حال و معاینه بالینی و در صورت نیاز با رادیوگرافی از زانو صورت میگیرد. رادیوگرافی زانو، علاوه برتایید تشخیص به رد کردن بیماریهای مشابه و نیز تعیین شدت آرتروز زانو کمک میکند. بر اساس گرافی، آرتروز زانو بر حسب شدت به چهار گروه تقسیم میشود. در بیماران مبتلا به آرتروز زانو اگر بیماری همراه وجود نداشته باشد، آزمایش خون نرمال خواهد بود. برای تشخیص آرتروز زانو نیاز به MRI نیست، مگر آنکه همراه با آرتروز زانو، آسیب بافتهای نرم مثل منیسک، تاندون،رباط و…وجود داشته باشد. گاهی شدت علایم بالینی آرتروز زانو با یافته های رادیوگرافی همسان نیست، مثلا ممکن است بیمار درد شدید داشته باشد ولی در رادیوگرافی، آرتروز خفیف نشان دهد وبرعکس بیمارانی هستند که در رادیوگرافی آرتروز پیشرفته نشان میدهند بدون اینکه درد و ناتوانی قابل ملاحظه ای داشته باشند.
درمان:
هدف از درمان آرتروز در زانو ، کاهش درد، افزایش عملکرد زانو، بهبود کیفیت زندگی بیمار و جلوگیری از آسیب بیشتر به زانو است.
اقدامات درمانی در آرتروز در زانو شامل دو قسمت است:
الف- کارهایی که خود بیمار باید برای درمان ارتروز زانو انجام دهد
ب- اقداماتی که پزشک برای درمان ارتروز زانو انجام میدهد
الف- بیمار نقش مهمی در روند درمان آرتروز دارد. هر فعالیتی که باعث فشار و ایجاد درد در زانو گردد باید کنار گذاشته شود یا به حداقل برسد مثل دوزانو-چهار زانو نشستن، استفاده ازپله و سرویس بهداشتی ایرانی، ورزشهای پر برخورد مثل فوتبال، طولانی ایستادن، و راه رفتن طولانی. کاهش وزن از موارد بسیار مهم در روند درمانی آرتروز زانو است. بهترین ورزش، ورزشهای آبی مثل راه رفتن در استخر میباشد. رژیم غذایی خاصی که اثر ثابت شده علمی برای آرتروز زانو داشته باشد توصیه نشده است.
ب- درمانهای بسیار متعددی برای آرتروز در زانو توصیه شده است که شامل درمانهای دارویی و غیر دارویی میباشد. درمانهای دارویی عمدتا برای کاهش درد استفاده میشود. داروهایی ازقبیل گلوکوزامین-کندرویتین به جزءکاهش درد، اثر ثابت شده دیگری از جمله ساخت غضروف ندارند. تزریق ژل و PRP نیز برای کاهش درد استفاده میشود و معمولا نیاز به تکرار دارند. در موارد خاص تزریق کورتن در زانو با نظر پزشک معالج قابل توصیه است. تعویض مفصل زانو در موارد پیشرفته بیماری گزینه مناسبی است.