ارگونومی ، پیشگیری از کمردرد ، گردن درد ، درد مفاصل و عضلات
ارگونومی ، پیشگیری از کمردرد ، گردن درد ، درد مفاصل و عضلات را در این مقاله بررسی می کنیم. فرقی نمیکند که در فضای شرکتی کار میکنید یا در خانه. همه ما با شنیدن کلمه ارگونومی یاد طراحی لوازم محیط کار، ارگونومی کار با کامپیوتر و موبایل میافتیم. این مفهوم یکی از مباحث پیچیدهای است که کاربرد آن در حوزههای مختلف طراحی محصول، تنظیم نور در محیط کار و همچنین تنظیم صندلی و میز در محیط کار دیده میشود. بنابراین در پاسخ به سوال ارگونومی چیست میتوان ابعاد مختلفی را در کلیه محیطها در نظر گرفت.
رعایت اصول ارگونومی در هنگام کار نهتنها از آسیبهای روحی و جسمی جلوگیری میکند، بلکه میتواند عملکرد و بهرهوری را نیز افزایش دهد.
ارگونومی چیست؟
ارگونومی همه ما را تحت تأثیر قرار میدهد؛ چه از آن آگاه باشیم چه نباشیم. پس بهتر است با آن بیشتر آشنا شویم و اصول آن را در محیط کار استفاده کنیم.
ارگونومی (ergonomics) علم مطالعه تعامل انسان و سایر اجزای سیستم است. ریشه این کلمه از واژه یونانی «ارگون» به معنای کار و «نوموس» به معنی قوانین گرفته شده است؛ بنابراین ارگونومی علم مطالعه قوانین نحوه کار است. طراحی ارگونومی خوب، عدم تناسب بین کار و کارمند را از بین برده، محیط کاری بهینه ایجاد میکند. یکی از دلایل اصلی بهوجودآمدن این علم فشارهای کاری روی کارگران صنعتی بوده است.
ارگونومی از علوم دیگر برای بهینهسازی تعامل کارمند و محیط کار استفاده میکند. علومی که در ارگونومی دخیل هستند:
آنتروپومتری (علم سنجش بدن انسان)
بیومکانیک
مهندسی مکانیک
مهندسی صنایع
طراحی صنعتی
طراحی اطلاعات
حرکتشناسی
فیزیولوژی
روانشناسی
به گزارش انجمن بینالمللی ارگونومی، سه حوزه گسترده ارگونومی وجود دارد: فیزیکی، شناختی و سازمانی.
ارگونومی فیزیکی
ارگونومی فیزیکی به ویژگیهای آناتومیکی، فیزیولوژیکی و بیومکانیکی مرتبط است. زیرا این ویژگیها مربوط به فعالیت بدنی انسان هستند. این حوزه ارگونومی است که بیشتر در شرکتها کاربرد دارد و بیشتر تمرکزمان در این مقاله هم روی این نوع از ارگونومی است.
ارگونومی محیط کار
همانطور که گفتیم یکی از عوامل پیدایش علم ارگونومی سختیها و آسیبهایی بوده است که کارگران صنعتی با آن مواجه بودند. ارگونومی محیط کار شاخهای از ارگونومی با تمرکز بر تناسب شرایط محیط کار و نیازمندیهای شغلی با قابلیتهای انسانی کارکنان است. ارگونومی رویکرد یا راهکاری برای مقابله با مشکلاتی از قبیل مشکلات اسکلتی عضلانی است.
ارگونومی در محیط کار باعث ایجاد محیط کاری بهتری میشود. زمانی که مشاغل و مهارتهای افراد با هم متناسب هستند، کار بهتر انجام میشود و فرد نیز تجربه بهتری از انجام کار دارد. از این دیدگاه، ارگونومی خلق ارزش میکند. پیادهسازی اصول ارگونومی برای افراد و برای سازمان مفید است.
مزایای ارگونومی
کاهش هزینهها
افزایش بهرهوری
بهبود کیفیت محصولات
بهبود مشارکت کارکنان
ارتقای فرهنگ ایمنی در کار
فرایند ارگونومی
فرایند بهبود ارگونومی خطرات این حوزه را بهصورت سیستمی شناسایی کرده و معیارهای مهندسی و اداری موردنیاز برای کنترل یا کاهش ریسک آنها را اجرا میکند.
فرایند بهبود ارگونومی بهطورکلی شامل ۴ مرحله اصلی میشود:
ارزیابی ریسک
انجام ارزیابی ارگونومی یکی از عناصر اصلی فرایند ارگونومی است. هرگز نمیتوانید بدون ارزیابی مؤثر مشاغل از نظر عوامل خطر، مثل اختلال اسکلتی عضلانی (MSD)، ارگونومی را بهبود دهید.
برنامهریزی بهبود
هدف اصلی فرایند ارگونومی ایجاد تغییراتی در محل کار شما است که خطر را کاهش میدهد. ایجاد تغییرات در مقیاس بزرگ نیاز به برنامهریزی درستی دارد. این برنامه شامل اولویتبندی مشاغل نیازمند بهبود، شناسایی ایدههای بهبود و توجیه پذیری هزینه اجرای آنهاست.
سنجش پیشرفت
اندازهگیری، یک جزء مهم برای موفقیت هرگونه فرایند بهبود است. در برنامههای ارگونومی مؤثر مدام میزان پیشرفت اندازهگیری میشود.
مقیاسپذیری راهکارها
با استقرار مجموعهای از ابزارهای آموزش کارکنان، ارزیابی ریسک، برنامهریزی بهبود، سنجش پیشرفت و طراحی فرایندهای جدید کاری، میتوانید راهکارهای خود را برای تمام سازمان مقیاسپذیر کنید.
ارگونومی شناختی
ارگونومی شناختی مربوط به فرآیندهای ذهنی مانند ادراک، حافظه و استدلال است، زیرا بر تعاملات بین انسان و سایر عناصر یک سیستم تأثیر میگذارد.
موضوعات مرتبط با ارگونومی شناختی:
حجم کار ذهنی
تصمیمگیری
عملکرد ماهرانه
تعامل انسان و کامپیوتر
قابلیت اطمینان انسانی
استرس کاری
آموزش
ارگونومی سازمانی
ارگونومی سازمانی مربوط به بهینهسازی سیستمهای فنی اجتماعی، از قبیل ساختارهای سازمانی، سیاستها و فرایندهای آنهاست.
موضوعات مرتبط با ارگونومی سازمانی:
ارتباطات
مدیریت منابع انسانی
طراحی کار
طراحی زمان کار
کار گروهی
طراحی مشارکتی
ارگونومی جمعی
کار مشارکتی
مفاهیم کاری جدید
سازمانهای مجازی
دورکاری
مدیریت کیفیت
اهداف ارگونومی چیست
با تمرکز بر تعامل میان انسان و اشیا، هدف اصلی ارگونومی کاهش خطای انسانی، افزایش بهرهوری، بهبود ایمنی و راحتی است.
منبع: blog.iran.hr
مقالات مرتبط با مقاله ارگونومی ، پیشگیری از کمردرد ، گردن درد ، درد مفاصل و عضلات
توصیه می کنیم مقالات مرتبط مفید وب سایت را با کلیک روی لینک های تزریق بوتاکس ، بیماری ام اس ، انحراف انگشت شست پا , فلج اطفال ، ورزش درمانی و توانبخشی بیماران فلج مغزی (cp) ، نوروپاتی دیابتی ، کورتون ، توانبخشی نوروپاتی و نوروپاتی دیابتی ، ورزشهای هوازی ، ورزشهای مناسب برای پای دیابتی ، ورزش و توانبخشی در پیچ خوردگی و آسیب رباط های مچ پا ، فیزیوتراپی چیست ، نوروپاتی ناشی از شیمی درمانی ، درمان، ورزش، فیزیوتراپی و کاردرمانی فلج ارب ، انواع ورزشهای هوازی ، ورزشهای آسیب عصب پرونئال ، کاربرد تزریق بوتاکس در کودکان فلج مغزی و اسپاسم عضلات ، پیچ خوردگی مچ پا ، تمرینات ورزشی برای کنترل بیماری ام اس ، ورزش برای پارکینسون ، تخصص طب فیزیکی و توانبخشی ، ورزشهای فلج مغزی ، عوارض سرطان ، زونا و دردهای پس از زونا ، واریس ، ورزش برای بیماران دیابتی و بعد از جراحی تعویض مفصل زانو مشاهده نمایید و با دوستان خود به اشتراک بگذارید تا آنها نیز از این مقالات استفاده نمایند.