دیسک گردن و کمر به زبان ساده ، بیرون زدگی دیسک کمر ، پارگی دیسک کمر ، فتق دیسک کمر
دیسک گردن و کمر به زبان ساده ، بیرون زدگی دیسک کمر ، پارگی دیسک کمر و فتق دیسک کمر را در این مقاله بررسی می کنیم. یکی از شایعترین بیماری هایی که بشر با آن دست به گریبان است، اختلالات سیستم حرکتی و قامتی می باشد.هر انسانی در طول زندگی خود حداقل یکی از بیماری های عضلانی اسکلتی (آرتروز، دیسکوپاتی، پوکی استخوان …) را تجربه میکند.
دیسک گردن و کمر به زبان ساده
بغیر از تجربه درد و رنج بیماری،این بیماریها هزینه اقتصادی مستقیم و غیر مستقیم زیادی را به فرد و جامعه تحمیل میکنند. مثلاً کمردرد دومین علت شایع (بعد از سرماخوردگی) غیبت از محل کار می باشد.
دیسک یک بافت غضروفی ژلاتینی دایره ای شکل است که بین دو مهره در ستون فقرات قرار میگیرد که به میزان قابل توجهی از آب تشکیل شده است. قرار گرفتن مهره ها و دیسک ها بر روی هم کانالی در ستون فقرات ایجاد میکند که نخاع در آن قرار میگیرد. از نخاع ریشه های عصبی خارج میشود که تشکیل دهنده اعصاب دستها و پاها هستند، بزرگترین این عصبها، سیاتیک نام دارد.بیرون زدگی(فتق)دیسک میتواند باعث فشار بر کانال نخاعی،نخاع و ریشه های عصبی شود.
ممکن است به شما گفته شود: دیسک آب از دست داده یا خشک شده است!
همانطور که اشاره شد، بخش قابل توجهی از دیسک از آب تشکیل شده است که باعث انعطاف پذیری آن در حرکات مختلف ستون فقرات میشود. دیسک خونرسانی ضعیفی دارد، اگر به هر دلیلی محتوی آب آن کاهش یابد،سخت و غیر منعطف شده و مستعد بیرون زدگی و پارگی میشود.
سوال: آیا نوشیدن آب فراوان در پیشگیری و درمان دیسک موثر است؟
پاسخ: اگرچه نوشیدن آب و سایر مایعات به میزان کافی برای بدن ضروری ست اما تاثیری بر ترمیم و درمان دیسک ندارد.
سوال: به من گفته شده دیسک شما سیاه شده است، مفهوم این جمله چیست؟
پاسخ: هر بافتی که حاوی مایع(از جمله آب) باشد در ام آر آی سفید و اگر مایع کمی داشته باشد(مثل استخوان) سیاه دیده میشود پس دیسک سالم در ام آر آی سفید است اما وقتی آب از دست میدهد سیاه به نظر میرسد. در این ام آر آی دیسک آخر کمر که بیرون زدگی هم دارد سیاه اما دیسک های بالاتر که نرمال هستند کمی روشنتر دیده میشوند.
مکرراً بیمارانی را دیده ام که از شنیدن ” دیسک سیاه شده” وحشت زده اند.دقت کنید که اولین و خفیف ترین مرحله بیماری دیسک از دست دادن آب و سیاه دیدن شدن در ام آر آی است حتی بسیاری از این افراد علامتی ندارند بنابراین اگر شما علایم و نشانه های دیسکوپاتی شدید را ندارید نگران نباشید، اوضاع وخیم نیست.
سوال: من کمردرد دارم،پزشک بعد از دیدن ام آر آی گفت پارگی دیسک و پزشک دیگری بیرون زدگی دیسک را عنوان کرد.فرق این دو مورد چیست و چرا دو تفسیر متفاوت از یک ام آر آی ارائه شده؟
پاسخ: برای تعیین شدت بیماری دیسک کمر از معیارها یی استفاده می شود که یکی از آنها ام آر آی است.وقتی گزارش ام آر آی که توسط متخصص رادیولوژی(و همیشه به زبان انگلیسی) نوشته می شود را ببینیم فقط از چند کلمه استفاده شده است: bulging, protrusion, herniation, extrusion, sequestration که هیچکدام به معنای پارگی(tearing) نیست!
در کتب، مقالات و گزارشات پزشکی، کلمات فوق بکار می رود و اختلاف نظر وجود ندارد اما در ترجمه برای بیماران مکرراً از عبارت پارگی دیسک،سیاه شدن…. استفاده میشود که دقیق نیستند. من معمولا عبارت بیرون زدگی دیسک را بکار می برم و بیرون زدگی را به درجات خفیف،متوسط و شدید تقسیم بندی میکنم.
بهر حال هیچکدام از کلمات و عبارت های فوق به تنهایی بیانگر وضعیت شما نخواهد بود و باید از معاینه بالینی و سایر تست های تشخیصی در صورت لزوم استفاده شود.
سوال: بعلت کمردرد مزمن به پزشک مراجعه کردم،بعد از گرفتن عکس رادیولوژی، گفتند فاصله مهره کم شده است. مفهوم این جمله چیست؟
پاسخ: بین مهره های ستون فقرات دیسک قرار می گیرد تا مهره ها در فاصله ای طبیعی و مشخص نسبت به قرار بگیرند و مانع تماس و سایش مهره ها به هم شده،انعطاف پذیری و حرکت ستون فقرات در جهات مختلف تسهیل شود.اگر به هر دلیل از جمله بیرون زدگی و فرسایش، ارتفاع دیسک کمک شود دو مهره به هم نزدیک تر میشوند که گفته می شود فاصله مهره کم شده است.
مقالات مرتبط با مقاله دیسک گردن و کمر به زبان ساده ، بیرون زدگی دیسک کمر ، پارگی دیسک کمر ، فتق دیسک کمر
توصیه می کنیم مقالات مرتبط مفید وب سایت را با کلیک روی لینک های تزریق بوتاکس ، بیماری ام اس ، انحراف انگشت شست پا , فلج اطفال ، ورزش درمانی و توانبخشی بیماران فلج مغزی (cp) ، نوروپاتی دیابتی ، کورتون ، توانبخشی نوروپاتی و نوروپاتی دیابتی ، ورزشهای هوازی ، پیاده روی برای کمردرد ، دیسک کمر و پیاده روی ، درد سیاتیک و پیاده روی ، روشهای درست خانه داری برای بیماران کمردرد ، ورزشهای مناسب برای پای دیابتی ، ورزش و توانبخشی در پیچ خوردگی و آسیب رباط های مچ پا ، فیزیوتراپی چیست ، نوروپاتی ناشی از شیمی درمانی ، مراقبت از کمر ، پیشگیری از کمردرد ، جلوگیری از دیسک کمر ، آرتروز ستون فقرات ، درمان، ورزش، فیزیوتراپی و کاردرمانی فلج ارب ، رانندگی و کمردرد ، انواع ورزشهای هوازی ، ورزشهای آسیب عصب پرونئال ، کاربرد تزریق بوتاکس در کودکان فلج مغزی و اسپاسم عضلات ، پیچ خوردگی مچ پا ، تمرینات ورزشی برای کنترل بیماری ام اس ، فیزیوتراپی بعد از جراحی دیسک کمر ، ورزش برای پارکینسون ، تخصص طب فیزیکی و توانبخشی ، ارگونومی ، پیشگیری از کمردرد ، گردن درد ، درد مفاصل و عضلات ، ورزشهای فلج مغزی ، عوارض سرطان ، زونا و دردهای پس از زونا ، واریس ، ورزش برای بیماران دیابتی و بعد از جراحی تعویض مفصل زانو مشاهده نمایید و با دوستان خود به اشتراک بگذارید تا آنها نیز از این مقالات استفاده نمایند.