درد پشت زانو، گرفتگی عقب زانو، کیست بیکر و کیست زانو را در این مقاله در قسمت ۲ بررسی می کنیم، باتوجه به مطالب مفید زیاد این مقاله، مقاله را در سه قسمت ارائه کرده ایم با ما در ادامه مقاله درد پشت زانو، گرفتگی عقب زانو، کیست بیکر، کیست زانو (قسمت۲) همراه باشید.
برای مشاهده قسمت های ۱ و ۳ مقاله روی لینک های زیر کلیک کنید.
درد پشت زانو، گرفتگی عقب زانو، کیست بیکر، کیست زانو (قسمت۱)
درد پشت زانو، گرفتگی عقب زانو، کیست بیکر، کیست زانو (قسمت۳)
درد پشت زانو، گرفتگی عقب زانو، کیست بیکر، کیست زانو (قسمت۲)
درد پشت زانو یک مشکل رایج است که در اکثر مواقع تنها به علت یک گرفتگی ساده عضلات پشت پا (اسپاسم عضلانی) ایجاد میشود. ورزش کردن و انجام فعالیتهای سنگین مخصوصا بدون آمادگی قبلی و یا حتی کمبود سدیم از جمله مهمترین دلایل گرفتگی عضلات هستند. به همین خاطر ابتدا مراقبتهای اولیه از قبیل استراحت و کمپرس یخ را امتحان کنید اگر بهبودی حاصل نشد، باید این احتمال را در نظر گرفت که مشکل جدیتری وجود داشته باشد و طبیعتاً بیتوجهی به درد تکرارشونده میتواند منجر به بروز آسیبهای بیشتری شود. در این شرایط پیشنهاد میشود حتما به پزشک متخصص مراجعه کنید و از مصرف خودسرانه داروها و درمان بدون نظر پزشک پرهیز نمایید.
گرفتگی عضلات پا
شایعترین علت بروز درد پشت زانو، گرفتگی عضلات پا است که میتواند به دلیل انجام فعالیت ورزشی شدید، کار سخت و حتی نشستن زیاد رخ دهد. گرفتگی عضلات معمولا به صورت حاد و ناگهانی رخ میدهد و باعث درد شدید در پشت زانو میشود که بسته به شدت گرفتگی ممکن است ساعتها یا چند روز ادامه پیدا کند. این عارضه در اکثر مواقع جدی نیست و با کمی استراحت و انجام مراقبتهای اولیه برطرف میشود.
علائم گرفتگی عضلات پا
گرفتگی عضلانی، سفت شدن ناگهانی و غیرمنتظره یک یا چند عضله است که معمولا انجام فعالیتهای ورزشی شدید و یا کار سخت، میتوانند سبب بروز آن شوند. علائم گرفتگی پا شامل موارد زیر میباشد:
گرفتگی عضلانی میتواند بسیار دردناک باشد و از چند ثانیه تا چند روز طول بکشد.
در طول دوره گرفتگی پا، عضلات آسیب دیده سفت و دردناک میشوند.
دامنه حرکتی پایی که دچار گرفتگی شده است کم میشود.
اگر بدون انجام فعالیت ورزشی یا کار سخت دچار گرفتگی عضلات شدهاید ممکن است برخی داروها یا بیماریها عامل آن گرفتگی باشند.
درمان گرفتگی عضلات پا
گرفتگی عضلانی معمولاً خطرناک نیست. اقدامات اولیه مراقبتی میتواند اکثر گرفتگیهای عضلانی را درمان کند. برای این منظور شما میتوانید با استراحت، کمپرس آب سرد و گرم و انجام فعالیتهای نرمشی این مشکل را رفع کنید اما در صورتی که شرایط زیر را داشتید بهتر است برای درمان به پزشک مراجعه کنید.
درد شدید و غیر قابل تحمل باشد.
ورم پا، قرمزی یا تغییرات پوستی داشته باشید.
گرفتگی پا با ضعف عضلانی همراه باشد.
اگر گرفتگی پا برایتان اغلب اتفاق میافتد.
اگر گرفتگی پا با مراقبت بهتر نشود.
آسیب همسترینگ
آسیبهای همسترینگ (آسیب عضله پشت پا بالاتر از زانو) یکی دیگر از علل شایع درد پشت زانو و ران میباشند که به دلیل آسیب وارد شده بر عضلات همسترینگ یا تاندون همسترینگ و متورم شدن آن (تاندونیت) بهوجود میآید. آسیب همسترینگ اغلب در ورزشکاران و دوندگان بر اثر استفاده بیش از حد از این عضله رخ میدهد و در آن ماهیچه فراتر از حد خود کشیده میشود که این امر باعث پارگی بخشی یا همه فیبرهای عضلانی میشود.
علائم آسیب همسترینگ
علائم شایع آسیبهای همسترینگ شامل:
درد شدید پشت زانو یا ران در زمان آسیب
درد هنگام خم شدن زانو
بدتر شدن درد هنگامی که پا را با شتاب حرکت داده یا به طور ناگهانی حرکت را کند میکنید.
احساس ناراحتی و سفتی در پشت ران
تورم یا کبودی پشت زانو یا ران
درمان آسیب همسترینگ
پروتکل (RICE)
دارو درمانی
فیزیوتراپی (یکی از مهمترین درمانهای آسیبهای همسترینگ میباشد): فیزیوتراپی زانو با کاهش درد، به بیمار کمک میکند تا بتواند به انجام فعالیت های ورزشی مناسب درد پرداخته و با تغییر سبک زندگی به بهبود جدی زانو درد خود بپردازد.
جراحی همسترینگ: در طول ترمیم آرتروسکوپی همسترینگ، با یک برش کوچک جراح مشکلات تاندون و یا عضله را برطرف نموده و در صورت نیاز از بخیه برای تاندون استفاده میکند.
نکته مهم در فرایند درمان آسیب همسترینگ این است که از هرگونه فعالیت که آسیبهای همسترینگ را تشدید کند جداً خودداری کنید تا زمان لازم برای بهبودی وجود داشته باشد. زیرا اگر فشار زیادی به تاندون آسیب دیده وارد کنید، احتمال آسیب مجدد وجود دارد.
پارگی و کشیدگی عضلات دوقلو (گاستروکنمیوس)
درد پشت زانو که در ناحیه ساق پا (عضلات پایینتر از زانو در پشت پا) ممکن است به دلیل آسیب و پارگی یکی از عضلات ساق پا به نام گاستروکنمیوس باشد. پارگی عضلات پشت ساق پا معمولاً در حین فعالیت اتفاق میافتد، مانند تغییر سریع سرعت یا جهت هنگام دویدن. اگر عضلات ساق پا بیش از حد کشیده شده و پاره شوند، میتواند منجر به تورم و درد پشت زانو شود.
علائم پارگی و کشیدگی عضلات دوقلو
علائم ناشی از این عارضه عبارتند از:
درد ناگهانی و شدید در پشت ساق پا که معمولاً هنگام راه رفتن یا دویدن بدتر میشود.
تورم و کبودی در ناحیه پشت ساق
دشواری در راه رفتن و فشار به نوک پا
حساس بودن ناحیه پاره شده هنگام لمس کردن یا هر گونه فشار بر روی آن
ایجاد شکاف قابل لمس در ساق پا در شرایطی که دچار پارگی عضلات از نوع درجه ۲ تا ۳ شده باشد.
درمان پارگی و کشیدگی عضلات دوقلو
استراحت
کمپرس یخ
باندهای کشی ساپورت کننده
بالا نگه داشتن پا نسبت به قلب در حالت خوابیده
پد کفش، مخصوص پاشنه پا
دارو درمانی
بوتهای طبی بندی
تمرینات ورزشی مخصوص
کیست بِیکر
کیست بیکر یا کیست پوپلیتئال زمانی ایجاد میشود که مایع اضافی در مفصل زانو به داخل بورس پوپلیتئال (محل آن در شکل مشخص شده) تراوش کرده و باعث تورم پشت زانو میشود. این کیست زمانی ایجاد میشود که زانو به دلایل مختلف مانند آرتروز و یا ضربه صدمه میبیند. این کیست میتواند بسیار بزرگ شده و یا حتی پاره شود که در این صورت درد شدیدی ایجاد میکند.
علائم کیست بیکر
علائمی که در صورت ابتلا به کیست بیکر احساس می کنید عبارتند از:
برآمدگی و تورم در پشت زانو که کمی شبیه یک بادکنک آب کوچک است.
تشدید درد پشت زانو زمانی که زانویتان را خم میکنید.
سخت شدن خم و صاف کردن زانو و سخت شدن چمباتمه نشستن
قفل شدن یا کلیک گاه به گاه مفصل زانو
در مواردی مایع کیست به پشت پا نشت میکند که احساس سفتی و پری در ناحیه ساق پا ایجاد میشود.
در موارد شدیدتر کیست پاره میشود و تورم قابل مشاهدهای در مچ پا بهوجود میآید.
درمان کیست بیکر
کیست بیکر در بسیاری موارد پس از مدتی بدون درمان خاصی از بین میرود، اما روشهایی برای درمان آن وجود دارد که عبارتند از:
کمپرس یخ
دارو درمانی
تمرینات کششی: سفتی و درد در عضلات اطراف زانو با تحت فشار قرار دادن کیست بیکر تشدید میشود و همچنین این موضوع سبب افزایش التهاب میشود. بنابراین حرکات کششی زانو میتواند یک راه بسیار موثر برای برطرف شدن این بیماری باشد.
تخلیه کیست: در شرایط نادر و در موارد شدید کیست بیکر شاید پزشک صلاح بداند که مایع اضافی در بورس پوپلیتئال را از پشت زانو تخلیه نماید.
بخش ذیل، بخش مشترک سه قسمت اول تا سوم مقاله درد پشت زانو، گرفتگی عقب زانو، کیست بیکر، کیست زانو است.
عوامل خطری که افراد را در معرض دردهای گرفتگی عقب زانو قرار میدهد؟
اضافه وزن: اضافه وزن یا چاقی حتی در حین فعالیتهای معمولی روزانه مانند راه رفتن یا بالا و پایین رفتن از پلهها باعث افزایش فشار وارده بر روی مفاصل زانو میشود، این فشار با تخریب غضروف مفصل زانو، شما را در معرض افزایش خطر ابتلا به آرتروز و دیگر آسیبهای زانو قرار میدهد.
عدم انعطاف و نداشتن قدرت عضلانی: کمبود قدرت و انعطافپذیری میتواند خطر آسیبدیدگی زانو را افزایش دهد. عضلات قوی به تثبیت و محافظت از مفاصل کمک میکنند و انعطافپذیری عضلات میتواند به زانو شما کمک کند دامنه حرکت بالایی داشته باشد. شما میتوانید انعطافپذیری و قدرت عضلانی مناسب را با فعالیتهای ورزشی اصولی به دست آورید.
ورزش یا مشاغل خاص: برخی از ورزشها فشار بیشتری بر زانوهای فرد وارد میکنند. اسکی، پرشهای بسکتبال و ضربات مکرر به زانو در هنگام دویدن همگی خطر آسیبدیدگی زانو را افزایش میدهند. همچنین مشاغلی که در آنها فشارهای زیادی روی زانوهای فرد وارد میآید میتوانند خطر ابتلا را افزایش دهند، مانند کار ساخت و ساز یا کشاورزی.
مصدومیت و آسیب دیدگی قبلی زانو: این موضوع احتمال آسیب مجدد به زانو را افزایش میدهد.
تاثیر جنسیت: زنان هنگام فرود آمدن از پرش، پاهای خود را سفتتر میگیرند و همچنین بهاندازه همتایان مرد خود در هنگام پرش خم نمیشوند، بنابراین خطر آسیب دیدگی زانو در زنان بیشتر است. همچنین، زنان بیشتر به عضلات چهار سر ران خود – ماهیچههای جلوی ران – متکی هستند که این نیز خطر آسیب دیدگی رباط ACL را در آنها افزایش میدهد.
پیشگیری از درد پشت زانو
مهمترین نکاتی که باید برای پیشگیری از درد پشت زانو مطرح است، داشتن فعالیت کافی و حفظ وزن متناسب با قد است. گفته میشود که بهازای هر کیلوگرم وزن اضافه فشار وارده بر زانوها چهار برابر میشود. نکاتی که برای پیشگیری از درد پشت زانو باید رعایت کنید شامل این موارد است:
حفظ وزن متناسب با قد: وزن اضافی فشار زیادی به مفاصل، از جمله زانوها وارد میکند. کاهش وزن میتواند به طور قابلتوجهی خطر ابتلا به دردهای زانو و آرتروز را کاهش دهد.
فعالیت کافی: ورزش و فعالیت منظم، موجب خونرسانی و تقویت عضلات میشود که به حمایت و محافظت از مفصل کمک میکند. در صورت وجود درد در زانو باید از ورزشهای سنگین اجتناب کرده و فعالیتها و ورزشهای سبک مانند شنا، دوچرخهسواری روی سطح صاف، و پیادهروی را انتخاب کنید.
عضلات پای خود را تقویت کنید: عضلات پا، بهویژه عضله چهار سر ران، همسترینگ و عضلات ساق پا، به جذب ضربه و کاهش فشار روی زانوها کمک میکنند. تمرینات تقویتکننده این عضلات را در برنامه خود بگنجانید، اما توجه داشته باشید که این ورزشها را بهآرامی شروع کنید و بهتدریج شدت آن را افزایش دهید.
تمرینات کششی انجام دهید: تمرینات کششی باعث انعطافپذیری عضلات و بهبود دامنه حرکت زانو میشود که میتواند از درد پشت زانو جلوگیری کند. انجام تمرینات کششی قبل و بعد از ورزش اثربخشی آنها را چندبرابر میکند. بهطورکلی قبل از هرگونه فعالیت بدنی باید به مدت ۵ تا ۱۰ دقیقه نرمشهای کششی انجام دهید و بدن خود را گرم کنید.
کفش مناسب بپوشید: کفشهای طبی با کفی مناسب برای محافظت از زانوها، بهویژه هنگام ورزش و فعالیتهای پر فشار، ضروری هستند.
به دردهای خود توجه کنید: با درد مبارزه نکنید. اگر زانوها شروع به درد کرد، فعالیت را متوقف کنید و استراحت کنید. از فعالیتهایی که باعث افزایش درد میشوند اجتناب کنید.
سوالات متداول درمورد درد پشت زانو، گرفتگی عقب زانو، کیست بیکر، کیست زانو
چطور در خانه گرفتگی عقب زانو را درمان کنم؟
معمولاً بهترین اقدام فوری در مورد آسیبدیدگی در ناحیه زانو رعایت پروتکل RICE است که شامل (REST) استراحت، (ICE) یخ، (COMPRESS) فشردهسازی، (ELEVATE) بالا نگه داشتن زانو نسبت به قلب برای رفع تورم میباشد.
آیا باید نگران گرفتگی عقب زانو باشم؟
اگر پس از مراقبتهای اولیه، درد پشت زانو ادامه دار شد یا قرمزی و التهاب را بهخصوص تنها در پشت یکی از پاها مشاهده کردید بهتر است سریعا به پزشک مراجعه کنید زیرا ممکن است نشانهای از موضوع اورژانسی مانند لخته شدن خون در پای شما باشد.
چه زمانی نباید درد گرفتگی عقب زانو را نادیده گرفت؟
اگر متوجه شدید که زانوی شما میلرزد و یا احساس بیثباتی در مفصل زانویتان دارید میتواند نشاندهنده یک مشکل در رباط زانوی شما باشد، که اگر به طور معمول از زانوی خود استفاده کنید، ممکن است شرایط زانوی شما بدتر شود.
چرا پشت زانویم بدون وارد آمدن آسیب درد میکند؟
گاهی زیاد نشستن سبب درد پشت زانو میشود. اما بعضی شرایط پزشکی نیز از جمله آرتروز، نقرس و عفونت میتواند باعث زانو درد شود.
برای درد گرفتگی عقب زانو گرم کردن یا سرد کردن، کدام بهتر است؟
اگر زانوی شما متورم شده است، باید از کمپرس یخ استفاده کنید تا تورم کاهش یابد. پس از آن، میتوان از گرم کردن برای کمک به بازیابی دامنه حرکتی زانو استفاده کرد. اگر از سفتی و گرفتگی مفاصل رنج میبرید، گرم کردن میتواند به آرام شدن درد کمک کند.
چه عضلاتی در درد گرفتگی عقب زانو نقش دارند؟
آسیب به عضلات همسترینگ، گاستروکنمیوس و تاندون پوپلیتئوس میتواند باعث درد پشت زانو شود.
چرا پشت زانوی من با کشیده شدن درد میگیرد؟
پارگیهای مینیسک و کیست بیکر میتوانند باعث درد پشت زانو در هنگام کشیده شدن شوند.
چه حرکات کششی برای گرفتگی عقب زانو مفید است؟
پشت زانوی خود را روی حوله رول شده قرار دهید، حدود ۶ ثانیه پای خود را صاف نگه دارید. سپس به آرامی زانوی خود را خم کنید و کف پا را روی زمین بگذارید. ۸ تا ۱۲ بار تکرار کنید و بین تکرارها ۱۰ ثانیه استراحت کنید.
منبع: clinicorthopedi.com
کلمات کلیدی:
درد پشت زانو , گرفتگی عقب زانو , کیست بیکر , کیست زانو , درد پشت زانو هنگام خم شدن , درمان خانگی درد پشت زانو , درمان خانگی درد پشت زانو نی نی سایت , قرص برای درد پشت زانو , گرفتگی رگ پشت زانو چپ , درد پشت زانو و دیسک کمر , علت درد پشت زانو نی نی سایت , علت درد پشت زانو پای راست , درمان خانگی زانو درد عصبی , کمبود چه ویتامینی باعث زانو درد میشود , گرفتگی عقب زانو , عصب زانو کجاست , زانو درد عصبی نی نی سایت , افسردگی و زانو درد , زانو درد نشانه چیست , تست اعصاب زانو , گرفتگی عقب زانو , درد زانو سمت راست , بهترین داروی گیاهی برای کیست بیکر , آیا کیست بیکر خطرناک است , درمان خانگی کیست پشت زانو , ایا کیست زانو خطرناک است , گرفتگی عقب زانو , کیست بیکر در کودکان , عکس کیست بیکر , کیست بیکر زانو , ورزش برای درمان کیست بیکر , عکس کیست زانو , فیلم عمل کیست زانو , انواع کیست زانو , عکس کیست پشت زانو , درمان کیست پشت زانو