تنگی کانال مچ دست (سندرم تونل کارپ)
تنگی کانال مچ دست : عصب مدین در عبور از ساعد به دست از کانال مچ دست عبور میکند.در این کانال به غیر از عصب مدین،تاندونهای خم کننده مچ و انگشتان دست و عروق خونی هم وجود دارند. این کانال مانند تونلی با دیواره های سخت است بنابراین هر گونه افزایش فشار در داخل این کانال، منجر به تحت فشار قرار گرفتن عصب مدین دست میشود. خواب رفتن دست و گزگز- مور مور انگشتان از علائم آن است.

تنگی کانال مچ دست در خانمها بیشتر از آقایان است و اغلب در دهه های میانی عمر بروز میکند.ممکن است یک دست یا همزمان هر دو دست گرفتار این بیماری شوند.
علایم تنگی کانال دست:
علایم بیماری به صورت خواب رفتن،گزگز-مورمور-سوزن سوزن شدن و درد و تیرکشیده شدن انگشتان دست است که گاهی بیمار را از خواب بیدار میکندو بیمار مجبور میشود با حرکت دادن دست، کمی علایم را کاهش دهد . در ابتدای بیماری معمولا علایم فقط شبها یا صبح هنگام بیدار شدن از خواب بروز میکند و یا ممکن است فقط در بعضی از حالتها مثل گرفتن چادر-نگهداشتن گوشی تلفن-تایپ کردن دیده شود.در موارد شدید خواب رفتگی دستها دایمی شده، قدرت دست کم میشودو ممکن است لیوان یا بشقاب به صورت غیر ارادی از دست بیمار بیوفتد و عضلات دست لاغر (آتروفی)شود.
عوامل ایجاد کننده تنگی کانال مچ دست:
بعضی از بیماریها احتمال ابتلا به تنگی کانال دست را افزایش میدهد مثل دیابت- کم کاری تیرویید- آرتریت روماتوئید –شکستگی ها وآسیبهای قبلی مچ دست-حاملگی….اما مهمترین عامل،کارهای مکررو طولانی مثل تایپ کردن، نوشتن،امور خانه داری،لباس شستن،نظافت منزل…..است.بعضی بیماران خواب رفتن دست را به کم خونی یا افزایش چربی و کلسترول خون نسبت میدهند و این باعث تاخیر در تشخیص و درمان تنگی کانال مچ دست میشود.
تشخیص تنگی کانال مچ دست:
تشخیص سندروم تونل کارپ بر اساس شرح حال و معاینه بالینی است. بیشتر پزشکان برای تشخیص قطعی ار تست نوار عصب و عضله دستها استفاده میکنند .نوار عصب و عضله اغلب توسط متخصص طب فیزیکی و توانبخشی انجام میشود .این آزمایش علاوه بر تشخیص بیماری به درجه بندی آن (خفیف-متوسط-شدید)نیز کمک میکند ودر ضمن برای رد کردن سایر بیماریهایی که باعث خواب رفتن دستها میشود نیز استفاده می گردد مثل آسیب ریشه های عصبی گردن ناشی از دیسکوپاتی گردنی یا تنگی کانال نخاعی گردن، نوروپاتی……
درمان تنگی کانال مچ دست:
اساس درمان تنگی کانال دست اصلاح و کم کردن فعالیتهای دستی است. در صورتیکه سندروم تونل کارپ شدید است بهترین درمان جراحی میباشد. جراحی تنگی کانال دست معمولا با بهبودی مناسبی همراه است و بیمار بعد از مدت کوتاهی قادر به انجام فعالیتهای روزمره و شغلی خود خواهد بود در صورت عدم جراحی احتمال ضعف شدید عضلات دست وجود دارد.
در صورتی که سندروم کارپ خفیف باشد، با روشهای غیر جراحی قابل درمان است مانند بستن مچ بند آتل دار –تزریق استرویید در کانال دست، فیزیوتراپی ولیزر.
مقالات مرتبط با مقاله تنگی کانال مچ دست
توصیه می کنیم مقالات مرتبط مفید وب سایت را با کلیک روی لینک های سیاتیک چیست؟ ، روش های پیشگیری و درمان دیسک کمر و گردن ، آسیب عصب اولنار دست ، توانبخشی چیست؟ ، تنگی کانال نخاعی چیست؟ ، روش تشخیص و درمان خواب رفتن دست و پا و اقدامات ضروری برای بیماران در هنگام انجام نوار عصب و عضله مشاهده نمایید و با دوستان خود به اشتراک بگذارید تا آنها نیز از این مقالات، استفاده نمایند.
سلام جناب دکتر من ۵ سال درگیر مچ دست چپم هستم کانال دستم گرفته الان بعد از ۵ سال مچ دست راستم هم شده من هزینه عمل رو ندارم جناب دکتر طب سوزنی یاراه دیگه به غیر از عمل نداره.شبها مچ بند میبندم خیلی اذیت میشم توروخدا کمکم کنید دارویی چیزی نداره
سلام.
در صورتی که به هر دلیلی جراحی صورت نگیره، با تزریق مواد ضد التهاب در کانال مچ دست و سایر درمانهای غیر جراحی تا حدودی میتونیم این بیماری را درمان و کنترل کنیم. نکته اصلی، اقدام سریع برای درمان است قبل از اینکه عصب به صورت دائمی از بین بره
سلام هزینه عملش چنده
سلام.
هزینه هر نوع جراحی بستگی دارد به نوع بیمه شما و بیمارستانی که جراحی در آن انجام میشود.