مچ درد ، علت درد مچ دست ، درمان مچ درد
مچ درد ، علت درد مچ دست ، مچ درد را در این مقاله بررسی می کنیم. درد مچ دست یکی از شایع ترین دردها در ناحیه دست است که دلایل زیادی می تواند دلیل آن باشد.
مچ دست از استخوان های کوچک، غضروف، ماهیچه و رگ تشکیل شده است و معمولا در خطر مواجه شدن با آسیب دیدگی قرار دارد. درد مچ دست بر اثر آسیب دیدگی یا التهاب ایجاد می شود و زمانیکه مچ دست دچار عفونت یا تومور باشد این درد شدیدتر است. التهابات رایجی که بر اثر بیماری آرتروز یا نقرس ایجاد می شود می تواند باعث ایجاد درد مچ شود.
علائم و نشانه های درد مچ دست
درد مچ دست باعث بروز یک یا چند مورد از علائم ریز میشود، چنانکه این عارضه میتواند غضروف، تاندونها، عضلات و استخوانهای موجود در ناحیه مچ دست را درگیر کند. علائم درد مچ عبارتند از:
درد استخوان مچ دست
احساس ضعف در عضلات
التهاب همراه با قرمزی
احساس داغی در منطقه ملتهب
کاهش توانایی حرکت دادن مچ دست
دردهایی که به انگشتان، شانه یا بازو کشیده میشوند.
تغییر شکل مچ دست که به وضوح قابل رؤیت است.
بیحسی یا مورمور شدن مچ
تغییر رنگ ناحیه متورم مچ
ایجاد یک حس غیرمعمول در دست
تب بالا (بیش از ۵/۴۰ درجه) به همراه درد مچ
علل درد مچ دست
آسیب به هر یک از قسمت های مچ دست تان می تواند باعث ایجاد درد شود و توانایی استفاده از مچ دست و دست تان را تحت تأثیر قرار دهد.
صدمات مچ دست
۱- تأثیرات ناگهانی: آسیب دیدگی مچ دست اغلب هنگامی بروز می کند که روی قسمت جلویی دست باز خود می افتید. این می تواند باعث پیچ خوردگی، کشیدگی و حتی شکستگی شود. شکستگی اسکافوئید (استخوان ناوی)، استخوان سمت شست مچ دست را درگیر می کند. این نوع شکستگی ممکن است بلافاصله پس از آسیب در رادیوگرافی مشاهده نشود.
۲- فشار مکرر: هر فعالیتی که شامل حرکت مکرر مچ دست باشد – از ضربه زدن به توپ تنیس یا نواختن ویولن سل گرفته تا رانندگی طولانی مدت می تواند باعث التهاب بافت های اطراف مفاصل یا شکستگی تنشی شود، خصوصاً وقتی ساعت ها بی وقفه فعالیت های ذکرشده را انجام می دهید. بیماری دکوروان نیز یک آسیب فشار مکرر است که باعث درد در پایه انگشت شست می شود.
آرتروز مچ دست
۱- آرتروز: این نوع آرتروز زمانی بروز می کند که غضروف محافظت کننده از انتهای استخوان هایتان با گذشت زمان از بین می رود. آرتروز در مچ دست، شایع نیست و معمولاً فقط در افرادی بروز می کند که در گذشته مچ دست شان آسیب دیده باشد.
۲- روماتیسم مفصلی: روماتیسم مفصلی اختلالی است که در آن سیستم ایمنی بدن به بافتهای خود حمله می کند و معمولاً مچ دست را درگیر می کند. اگر یک مچ دست آسیب دیده باشد، مچ دست دیگر نیز آسیب می بیند.
سایر بیماری ها و شرایط
۱- سندرم تونل کارپال: گیرافتادگی عصب مچ دست وقتی بروز می کند که فشار وارد بر عصب میانی افزایش می یابد، چرا که عصب میانی از تونل کارپ که مجرای عبور از کف مچ دست تان است، عبور می کند.
۲- کیست های گانگلیون: این کیست های بافت نرم اغلب در قسمتی از مچ دست تان، در سمت مخالف کف دست تان، ایجاد می شوند. کیست های گانگلیون ممکن است دردناک باشند و درد ممکن است با فعالیت بدتر شود یا بهبود یابد.
۳- بیماری کین باخ: یا سیاه شدن استخوان مچ دست، این اختلال معمولاً بزرگسالان جوان را تحت تأثیر قرار می دهد و باعث از بین رفتن تدریجی یکی از استخوان های کوچک مچ دست می شود. بیماری کین باخ زمانی بروز می کند که خون رسانی به این استخوان قطع شود.
۴- تنوسینوویت: عارضه تنسینوویت میتواند علت درد مچ دست شود.این آسیب در اثر استفاده مکرر، دردی را ایجاد می کند که ازانگشت شست به مچ دست می رسد و با مشکل در حرکت دادن انگشتان شست ، چرخاندن مچ دستان، دست زدن و گرفتن اشیا و بالا آمدن مشت مشخص می شود. برخی فعالیت ها می توانند شرایط و درد مچ دست را بدتر کنند، مانند نوشتن پیام کوتاه با انگشت شست و تایپ کردن و استفاده نکردن از صفحه لمسی. استراحت دادن به مچ دست و مراجعه به پزشک در این مورد باعث ایجاد ثبات و کاهش درد می شود. با این وجود اگر وضعیت بدتر شود، ممکن است جراحی مناسب باشد.
۵- دیسک گردن: ابتلا به عارضه دیسک گردن میتواند منجر به درد مچ دست شود.اگر به همراه درد دست درد در ناحیه گردن را هم احساس میکنید حتما و در اسرع وقت به متخصص ارتوپدی مراجعه نمایید.
تشخیص علت درد مچ دست
در صورت استمرار علائم یا تشدید شدن آنها حتماً باید به پزشک مراجعه کرد تا دلیل اصلی ناراحتی تشخیص داده شود. پزشک منشأ درد را پس از معاینه دقیق تشخیص میدهد، دامنه حرکتی مچ دست را بررسی میکند و دستور انجام آزمایشهای زیر را میدهد:
تصویربرداری: مانند سی تی اسکن، ام آر آی یا رادیوگرافی
آرتروسکوپی: در این عمل وسیله بسیار ظریف متصل به دوربین وارد مچ دست میشود و تصاویر روی صفحه نمایش منعکس میشود.
آزمایشهای عصبی: به منظور تشخیص سندرم تونل کارپال تکانههای الکتریکی به عصبها ارسال میشود.
درمان درد مچ دست
در مرحله ابتدایی ابتلا درد مچ درمان غیر جراحی یا غیر تهاجمی پیشنهاد می شود که شامل مراحل زیر است:
درمان دارویی درد مچ
استفاده از مچ بند علی الخصوص شب هنگام به طوری که مچ بند باید آتل دار بوده و بدون شست باشد. اگر امکان استفاده از مچ بند آتل دار بدون شست در هنگام روز نیز میسر باشد خیلی بهتر است.
اصلاح در انجام فعالیت های روزمره و اجتناب از انجام فعالیت های تکراری و مداوم و نیز سنگین
محدود حرکت و تحت کنترل انجام دادن حرکات ورزشی
انجام درمان های غیر جراحی نظیر:
طب سوزنی
فیزیوتراپی
لیزر درمانی
در مراحل بعدی استفاده از تزریق استروئید (در صورت عدم پاسخ مناسب درمانهای بالا)
پلاسما
ازن تراپی
در نهایت با توجه به نوع علت درد مچ دست عمل جراحی انجام می شود.
درمان های خانگی درد مچ دست
درمان های خانگی قابل استفاده برای رفع درد مچ دست به شرح زیر هستند:
مطمئن شوید که صفحه کلید کامپیوتر شما پایین تر از مچ است تا به این ترتیب مچ دست در هنگام تایپ کردن رو بالا قرار نگیرد.
هنگام انجام فعالیت هایی که باعث ایجاد درد می شوند، از تعداد دفعات کافی برای استراحت کردن استفاده کنید. در صورتی که تایپ می کنید، در فواصل زمانی مناسب فعالیت را متوقف کرده و به دست خود حداقل برای چند لحظه استراحت بدهید. یک متخصص می تواند به شما روش های مناسب برای کاهش درد و ورم و متوقف کردن فرآیند بازگشت سندروم را آموزش دهد.
مصرف داروهای مسکن و ضد درد مثل ایبوپروفن یا ناپروکسین می تواند باعث کاهش درد و ورم مچ دست شوند. امروزه انواع مختلف ابزارهای کمکی و اسپلینت ها (بریس ها) برای مچ دست وجود دارند که می توانند درد در این ناحیه از بدن را کاهش دهند. این ابزارهای کمکی می توانند به کاهش علائم بیماری کمک موثر کنند. به این ترتیب لازم است از انواع مختلف این ابزارها به منظور شناسایی مناسب ترین آنها برای کاهش علائم بیماری استفاده شود.
علاوه بر این شما می توانید از یک اسپلینت مچ در زمان خوابیدن استفاده کنید. این ابزار می تواند باعث کاهش ورم در ناحیه مچ دست شود. اگر این استفاده از این ابزار نتوانست به کاهش علائم مشکل و رفع آنها کمک کند، ممکن است لازم باشد از این ابزار در طول روز نیز استفاده شود. از کمپرس آب گرم و سرد برای چند مرتبه در طول روز استفاده کنید.
درمان های خانگی قابل استفاده برای یک آسیب دیدگی که اخیراً ایجاد شده به شرح زیر هستند:
به مچ دست خود استراحت داده و آن را رو به بالا نگه دارید.
از یخ بر روی نواحی دارای ورم و ناراحتی استفاده کنید.
داروهای مسکن همچون ایبوپروفن و استامینوفن مصرف نمایید.
از اسپلینت برای چند روز استفاده کنید. اسپلینت های مچ دست را می توان از بسیاری از داروخانه ها و فروشگاه های عرضه ملزومات پزشکی تهیه کرد.
درمان های خانگی قابل استفاده برای آرتروز غیر عفونی به شرح زیر هستند:
از تمرین های تقویتی و انعطاف پذیری به صورت روزانه استفاده کنید. در این رابطه لازم است با یک متخصص فیزیوتراپی به منظور آموزش نحوه انجام این حرکت ها به نحو صحیح و به صورت کاملاً بی خطر برای درمان مچ دست، ملاقات نمایید. سعی کنید این تمرین ها را پس از حمام گرم انجام دهید تا به این ترتیب عضلات مچ شما گرم بوده و سفتی کمتری داشته باشند.
هنگامی که مچ دست شما دچار التهاب شده، تمرین های حرکتی را انجام ندهید. مطمئن شوید که به مفصل مچ دست به مقدار کافی استراحت داده می شود. هر دوی استراحت و انجام تمرین های حرکتی در هنگام ابتلا به آرتروز از اهمیت خاص برخوردار هستند.
منبع: radpainclinic.ir
مقالات مرتبط با مقاله مچ درد ، علت درد مچ دست ، درمان مچ درد
توصیه می کنیم مقالات مرتبط مفید وب سایت را با کلیک روی لینک های سیاتیک چیست؟ ، نوار عصب چیست ، پاسخ به سوالات رایج درباره نوار عصب، نوار عصب دست، نوار عصب پا ، ورزشهای سندروم تونل کارپ، روش های درمان تنگی کانال مچ دست ، سندروم پای بی قرار ، بلوک عصب پس سری (عصب اکسی پیتال) برای درمان سردرد ، پیشگیری از شکستگی استرسی استخوان ، شکستگی استرسی استخوان , شکستگی استرسی ساق پا ، التهاب و کشیدگی تاندون عضله بازویی ، قفل شدن زانو ، نوروپاتی چیست ، ورزشهای تقویتی عضلات همسترینگ، کشیدگی و پارگی همسترینگ ، درمان سوزش کف پا ، ورزشهای هالوکس والگوس ، آسیب عصب دست نوزاد موقع تولد ، گزگز انگشت کوچک دست، آسیب عصب اولنار ، رسوب کلسیم در شانه ، دوپویترن کونتراکچر ، نوار عصب دست ، نوار عصب پا ، روش های پیشگیری و درمان دیسک کمر و گردن ، آسیب عصب رادیال ، آسیب عصب پرونئال ، سیاتیک ، آسیب عصب اولنار دست ، توانبخشی چیست؟ ، افتادگی مچ دست ، فیزیوتراپی عصب رادیال ، درمان سندروم پای بیقرار ، گزگز پا ، افتادگی شانه ، تنگی کانال دست در بارداری ، سندرم پرکاری سمپاتیکی ، تنگی کانال نخاعی چیست؟ ، روش تشخیص و درمان خواب رفتن دست و پا و اقدامات ضروری برای بیماران در هنگام انجام نوار عصب و عضله مشاهده نمایید و با دوستان خود به اشتراک بگذارید تا آنها نیز از این مقالات، استفاده نمایند.