زانوی ضربدری، زانوی ایکس، درمان زانوی ضربدری، ورزش زانوی ضربدری، حرکات اصلاحی زانوی ضربدری

زانوی ضربدری و زانوی ایکس، درمان زانوی ضربدری، ورزش زانوی ضربدری، حرکات اصلاحی زانوی ضربدری عناوین مختلفی هستند که به زانوی ضربدری اشاره می کنند که در این مقاله بررسی می کنیم. در میان ناهنجاری های پایین تنه، دو مورد ناهنجاری زانو پرانتزی و زانو ضربدری بسیار شایع است.

 

زانوی ضربدری

زانو ایکس یا همان زانو ضربدری، یک وضعیت غیرطبیعی برای پاها است که در آن بیمار قادر نیست به طور همزمان زانوها و مچ پاهای خود را در کنار هم قرار دهد. در ادامه با ما همراه شوید تا توضیحات کامل تری در خصوص زانو ضربدری و روش درمان زانو ضربدری با ورزش را برای تان توضیح دهیم.

 

زانو ضربدری چیست؟

زانو ضربدری یکی از تغییر شکل های زانو است که در آن زانوها به یکدیگر نزدیک می شوند و قوزک های داخلی از همدیگر فاصله می گیرند، به همین علت است که این تغییر شکل را به نام زانو ضربدری گفته اند. در این تغییر شکل زانوها به خط وسط نزدیک می شوند، فرد مبتلا به تدریج روی لبۀ داخلی پا فشار بشتری وارد می کند و چنانچه کفش این افراد مورد بررسی قرار گیرد، ساییدگی بیشتر در بخش داخلی کفه کفش است.

به طور معمولی زانو بچه ها در حالت پرانتزی است اما با رشد بچه ها به تدریج یک تغییر شکل طبیعی از زانو پرانتزی به ضربدری به وجود می آید (تصویر). در سن ۴-۳ سالگی زانوی ضربدری حداکثر شیوع را دارد. این وضعیت خود به خود بین سنین ۱۰-۴ بهبود می یابد.

 

زانوی ایکس

 

علل تغییر شکل زانوی ضربدری

چاقی یا وزن زیاد کودک

زود راه رفتن کودک

بیماری نرمی استخوان (راشیتیسم)

شکستگی در سطوح مفصلی و یا شکستگی در قسمت بالا و پایین مفصل

رشد بیش از حد کندیل داخلی نسبت به کندیل خارجی ( کندیل نام برجستگی انتهایی بعضی استخوان های بلند است)

زمینه ارثی

کاهش زاویه بین سر و گردن استخوان ران با تنه آن

کوتاهی نوار خاصره ای _ درشت نی

کوتاهی عضله دو سر رانی

پارگی رباط جانبی داخلی زانو و کوتاهی رباط جانبی خارجی

ضعف عضلات نیم غشائی و و نیم وتری

 

زانوی ضربدری تکاملی

میزان خفیف تا متوسطی از زانوی ضربدری در کودکان ۶-۲ ساله به صورت طبیعی دیده می شود. وقتی زانوی ضربدری محسوس شد، کودک به طور ناشیانه راه می رود و زانوهایش با هم برخورد می کنند، طوری که ممکن است برای جلوگیری از برخورد پاهایش را از هم جدا بگذارد.

 

روش اندازه گیری زانوی ضربدری

فرد بدون کفش و جوراب در حالی که زانو و ران های وی دیده می شود، بدون هیچ گونه انقباض در عضلات ناحیه ران می ایستد. برای اندازه گیری ژنووالگوم زانوها، آنها باید در حالت اکستنشن کامل قرار داد، به صورتی که استخوان کشکک زانوها هر کدام به سمت جلو و روبرو باشند. سپس فاصله بین دو قوزک داخلی مچ پا از طریق متر نواری، خط کش یا کولیس اندازه گیری و ثبت می شود. باید ذکر کرد که روش دقیق اندازه گیری اختلال های ژنوواروم و ژنووالگوم از طریق اندازه گیری زاویه رانی- درشت نئی (Tibial Femoral Angle) بر روی عکس های X-ray گرفته شده از پا امکان پذیر می باشد.

 

روش اندازه گیری زانوی ضربدری

 

علائم زانوی ضربدری

دور شدن قوزک داخلی از یکدیگر

کوتاهی تاندون آشیل

سائیده شدن زانو ها به یکدیگر به هنگام راه رفتن

خستگی زود رس به هنگام راه رفتن و دویدن

درد پشت ساق و جلوی ران

سائیدگی بیش از حد کناره داخلی کفش

راه رفتن با پاهای چرخیده به خارج و گاه به طور عکس با پنجه های چرخیده به داخل

 

درجه بندی تغییر شکل زانو ضربدری

زانوی ضربدری را به ۴ درجه تقسیم می کنند:

۱- درجه یک: فاصله بین دو قوزک داخلی از یک اینچ (۲/۵ سانتیمتر) کمتر است.

۲- درجه دو :فاصله بین دو قوزک داخلی بین یک تا دو اینچ (۲/۵-۵ سانتیمتر) است.

۳- درجه سه: فاصله بین دو قوزک داخلی بین دو تا سه اینچ ( ۵-۷/۵ سانتیمتر) اس

۴ – درجه چهار : فاصله بین دو قوزک داخلی بیشتر از سه اینچ ( ۷/۵ سانتیمتر) است.

 

عوارض زانوی ضربدری

تغییر محل مرکز ثقل بدن

کوتاهی قد

تغییر الگوی راه رفتن

آرتروز زودرس زانو

ایجاد تغییر شکل در پا (زانوی ضربدری موجب بروز تغییر شکل های به صورت ثانویه در پا می شود)

افزایش آسیب پذیری مفصل

درد (در تغییر شکل زانوی ضربدری ممکن است درد در هر دو قسمت داخلی و خارجی زانو بروز کند، درد در قسمت داخلی زانو به علت کشیدگی بافت نرم و درد در قسمت خارجی زانو به علت

نزدیک شدن استخوان درشت نی و فشرده شدن این دو استخوان روی یکدیگر است.)

در رفتگی مکرر کشکک

 

نحوه درمان زانو ضربدری

در ادامه چند تمرین برای کشش عضلات داخلی ران و همچنین تقویت عضلات خارج ران برای درمان زانو ضربدری آموزش داده می شود. دقت کنید این تمرینات جنبه آموزشی دارد، بنابراین بهتر است درمان را نزد متخصص دنبال کنید.

 

فیلم حرکات اصلاحی زانوی ضربدری

 

حرکات اصلاحی زانو ضربدری – کشش عضلات ادکتور

اولین ورزش برای درمان زانو ضربدری، کشش عضلات داخلی ران است، پاها را باز کنید، مانند تصویر یک پا را صاف و تحت کشش و پای دیگر را از زانو خم کنید، حرکت را با احساس کشش عمیق در پا تا ۳۰ ثانیه انجام دهید، سپس حرکت را برای پای دیگرا انجام دهید.

 

حرکت دوم برای کشش عضلات ادکتور

پشت به دیوار بنشینید، پاها را از زانو خم و کف پاها را روبری هم قرار دهید، سپس مچ هر دو پا را گرفته و زانوها را به سمت زمین فشار دهید، دقت کنید پشت باید صاف باشد. در این حرکت هدف کشش عضلات کشاله ران است، آن را ۳۰ ثانیه انجام دهید.

 

تمرین حلزون برای تقویت عضلات خارج ران

به پهلوی چپ دراز بکشید. پاها را روی هم گذاشته و زانوها را ۴۵ درجه به عقب خم کنید. با انقباض عضلات خارجی ران راست زانوی این پا را از زانوی چپ جدا کرده و به بالا حرکت دهید، ۳ تا ۵ ثانیه مکث کنید، سپس پا را به حالت اول برگردانید، ۲۰ دفعه حرکت را تکرار کنید و برای چالش بیشتر می توانید کش بدنسازی را روی ران کمی بالاتر از زانو ببندید.

 

ورزش زانو ضربدری برای تقویت عضلات چهار سر ران

مانند تصویر به پشت دراز بکشید، سپس پای راست را زانو خم و پای دیگر صاف روی زمین، در ادامه پای چپ را صاف بلند کنید، همزمان عضلات چهار سر ران (جلو ران) را سفت کنید، (منقبض کردن) سپس با همین وضعیت پا را ۳۰ مرتبه به طرف بالا و پایین حرکت دهید.

 

ورزش زانو ضربدری برای تقویت عضلات چهار سر ران

 

تمرین با کش مقاومتی

مانند تصویر در وضعیت حرکت لانچ قرار بگیرید، یعنی زانو جلو را خم و زانو عقب برای حفظ تعادل در این حرکت، روی زمین قرار می دهید، باند کشی را به دور زانو حلقه کرده و آن را به جایی محکم کنید، سپس در این حالت شما باید پا را به سمت خارج بدن حرکت دهید، به نحوی که پا مانند تصویر در خط بدن قرار بگیرد و از طرف دیگر، فشار کش بدنسازی روی پا باشد، تا با ایجاد مقاومت عضلات خارج ران قوی کنید.

 

تمرین با کش مقاومتی

 

بلند کردن طرفی پا با باند کشی برای درمان زانو ایکس

به سمت چپ بدن دراز بکشید. دست چپ را زیر سر و دست راست را برای حفظ تعادل جلو بدن بگذارید. باند کشی را دور مچ پا بیندازید. سپس با بلند کردن پای راست عضلات خارجی پای راست را به چالش بکشید. بعد از انجام ۱۲ تکرار تمرین را برای طرف مخالف انجام دهید. این حرکت را می توانید بدون کش بدنسازی نیز انجام دهید.

 

نکته: اگر علت تغییر شکل بیماری نرمی استخوان باشد با مراجعه به پزشک و تجویز دارود و همچنین قرار دادن کودک در معرض نور آفتاب؛ قابل اصلاح خواهد بود. اگر تغییر شکل شدید باشد و مربوط به عناصر بافت نرم باشد، در رابطه با قابل اصلاح بودن و با چگونگی اصلاح باید به جراح ارتوپد مراجعه شود.

 

ملاحظات اصلاحی برای درمان زانو ضربدری

از نشستن به صورت قورباغه ای خودداری کنید، همچنین هنگام نشستن روی مبل یا صندلی، زانوها را بهم نچسبانید و پاهای فاصله گرفته از هم بنشینید.

 

منبع: علم ورزش

 

 

 

 

زانوی ضربدری

متخصص طب فیزیکی و توانبخشی ، دکتر نجفی

در سایت دکتر نجفی، متخصص طب فیزیکی و توانبخشی و دانشیار دانشگاه ، عضو انجمن جهانی طب فیزیکی و توانبخشی، مقالات مفید در رابطه با طب فیزیکی را مشاهده نمایید. همچنین درصورت نیاز به ویزیت با دکتر نجفی می توانید از طریق بخش تماس با ما وب سایت دکتر نجفی، ارتباط برقرار نمایید و آدرس کلینیک تخصصی طب فیزیکی و توانبخشی را مشاهده نمایید.

 

 

 

آدرس مطب کلینیک طب فیزیکی و توانبخشی دکتر نجفی

فلکه دوم صادقیه – بلوار فردوس – نرسیده به خیابان سلیمی جهرمی پلاک ۱۲۱ – واحد ۲

تلفن مطب کلینیک طب فیزیکی و توانبخشی دکتر نجفی

۴۴۰۱۶۱۴۲-۴۴۰۵۸۷۶۳

موبایل دکتر نجفی کلینیک تخصصی طب فیزیکی و توانبخشی

۰۹۹۰۱۱۶۰۳۵۴

وب سایت دکتر نجفی

www.dr-najafi.com

مطب کلینیک طب فیزیکی و توانبخشی دکتر نجفی در شبکه های اجتماعی

کانال تلگرام دکتر نجفی

صفحه اینستاگرام دکتر نجفی

 

کلمات کلیدی:

زانوی ضربدری , تحقیق درباره زانوی ضربدری , زانوی ضربدری و حرکات اصلاحی , علائم زانوی ضربدری چیست , عوارض زانوی ضربدری چیست , درمان زانوی ضربدری چیست , ناهنجاری زانوی ضربدری چیست , علت زانوی ضربدری , درمان زانوی ضربدری کودک

زانوی ضربدری، زانوی ایکس، درمان زانوی ضربدری، ورزش زانوی ضربدری، حرکات اصلاحی زانوی ضربدری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ورود به اینستاگرام دکتر نجفی | تلفن: 44016142 - 44058763 09901160354
+