سائیدگی زانو، آرتروز مفصل زانو، علل، عوامل، علائم، تشخیص و درمان و داروی سائیدگی زانو، آرتروز مفصل زانو

سائیدگی زانو، آرتروز مفصل زانو چیست؟ استئوآرتریت، آرتروز یا ساییدگی مفاصل، شایعترین نوع آرتریت (التهاب و آزردگی مفاصل) است، که میلیونها انسان در سراسر جهان به آن مبتلا هستند.

 

سائیدگی زانو، آرتروز مفصل زانو

گرچه ساییدگی یا آرتروز هر مفصلی را می تواند در گیر کند ولی ساییدگی زانو و ساییدگی مفاصل دست،ران و ستون فقرات از همه شایعترند. ادامه مبحث در مورد ساییدگی یا آرتروز مفصل زانو می باشد.

 

ساختمان مفصل زانو (آناتومی مفصل زانو)

مفصل زانو بزرگترین مفصل سینویال بدن است که از به هم رسیدن استخوانهای ران(فمور) ، ساق (تبیا ) و کشکک (پتلا) تشکیل می شود.

در انتهای این استخوانها ، ساختاری محکم و صاف وجود دارد که به آن غضروف هیالین می گویند و باعث حرکت راحت این ساختمانها روی یکدیگر می شوند.

دو غضروف دیگر به نامهای منیسک داخلی و منیسک خارجی هم بین استخوانهای ران وساق قرار دارند. چند عدد رباط (لیگامان) هم این استخوانها را متصل به هم نگه می دارند و مانع حرکتهای نابجای آنها می شوند از جمله لیگامان صلیبی قدامی و لیگامان صلیبی خلفی. ساختمانهای ذکر شده توسط بافت محکمی به نام کپسول مفصلی در بر گرفته می شوند.

علل و عوامل خطر ساز ساییدگی زانو

هر عاملی که باعث آزردگی و تحلیل رفتن غضروفهای هیالین اتنهای استخوانها شوند ، ارتروز را در مفصل ایجاد می کنند.

به تدریج که بیماری پیشرفت می کند ، غضروفها به طور کامل از بین می روند و استخوانها در تماس با یگدیگر قرار می گیرند.

در لبه استخوانها هم زوائد استخوانی درست می شود که گاهی قابل لمس می باشند.

در ساییدگی زانو ، فضای مفصلی کاهش می یابد و استخوانها به هم نزدیک می شوند و این بر خلاف تصور بسیاری از بیماران است که گمان می کنند بین استخوانهایشان فاصله افتاده است.

۱-سن: با افزایش سن ، احتمال ابتلا به آرتروز یا ساییدگی مفاصل نیز افزایش می یابد ، به طوری که ۸۰% افراد بالای ۵۵ سال درجاتی از آرتروز را نشان می دهند.

۲-جنس: زنان بیشتر دچار آرتروز مفاصل می شوند ، هر چند دلیل اصلی آن مشخص نیست.

۳-اضافه وزن و چاقی: از یک طرف با اعمال فشار زیاد به مفاصل تحمل کننده وزن(ران و زانو) زمینه را برای ابتلا به آرتروز فراهم می کنند و از طرفی دیگر ،بافتهای چربی پروتئینهایی را تولید می کنند که ممکن است باعث التهاب در بافتهای اطراف مفصل و خود مفصل شوند.

۴-شغل: مشاغلی که مستلزم نشت و برخاست مکرر ، ایستادنهای طولانی بدون تحرک کافی ، استفاده مکرر از پله و موارد مشابه باشند ، می توانند زمینه را برای ابتلا به ساییدگی زانو فراهم کنند.

۵-ژنتیک: بعضی از افراد به دلایل ژنتیکی استعداد بیشتر یبرای ابتلا به آرتروز دارند.

۶-آسیبهای مفصلی: آسیبهای وارد شده به مفصل حین فعالییتهای ورزشی یا تصادف مانند پارگی لیگامانهای صلیبی یا منیسکها ممکن است باعث افزایش شانس ابتلا به ساییدگی زانو شوند. این آسیبها ممکن است در گذشته به مفصل وارد شده باشند و بعد فراموش شوند.

۷- اشکالات بیو مکانیک: بعضی از اشکالات بیومکانیک مانند تفاوت واضح در طول پاها می تواند می تواند شانس آرتروز در مفصل ران وزانو را افزایش دهد.

 

علائم و نشانه های ساییدگی زانو

ساییدگی زانو شروعی آهسته دارد و به تدریج پیشرفت می کند و با این علائم و نشانها خود را نشان می دهد:

۱- درد: در شروع بیماری ساییدگی زانو یا آرتروز مفصل زانو درد خفیف است و هنگام راه رفتن و بالا و پایین رفتن از پله و ایستادن طولانی ، احساس می شود و با استراحت از بین می رود. محل احساس درد معولا در قسمت داخلی زانو یعنی جایی که زانوها به هم نزدیک هستند ، می باشد. هر چند ممکن است در جلوی زانو یا قسمت خارجی زانو هم احساس شود.با پیشرفت بیماری، درد هنگام استراحت هم آزاردهنده می شود و نهایتا می تواند با خواب بیمار هم تداخل نماید.

۲-تندرس (حساسیت و درد با لمس): در هنگام لمس ناحیه درگیر درد ایجاد می شود.

۳- خشکی و سفتی: معمولا صبحها بعد از برخاستن از خواب ، یا بعد از مدتی استراحت و بی حرکتی مفصل ، موقع حرکت دادن زانو ، احساس خشکی و سفتی می شود و مفصل زانو به آسانی و روانی حرکت نمی کند.

۴- کم شدن دامنه حرکت مفصل: با پیشرفت آرتروز یا ساییدگی زانو بیمار قادر نخواهد بود زانو را به طور کامل خم وراست کند.

۵- احساس سایش یا ترق تروق دردناک موقع خم و راست کردن زانو

۶- بر جستگی های استخوانی: که ممکن است اطراف مفصل لمس شوند.

۷- تغییر شکل زانوها: که شایعترین آنها فاصله گرفتن زانوها از یکدیگر( ژنو واروم) است.

۸- تغییر اگوی راه رفتن: ممکن است با درگیری دو طرفه و شدید زانوها ، راه رفتن اردک وار شود. (نوسان زیاد تنه به چپ و راست موقع راه رفتن)

 

تشخیص ساییدگی زانو

تشخیص آرتروز زانو یا ساییدگی زانو با شرح حال و معاینه بالینی است که پزشک انجام می دهد.گاهی پزشکان برای تایید تشخیص و یا رد سایر علل درد مفصل ، از گرافی ساده ، آزمایش خون و در موارد پیچیده تر از ام آر آی استفاده می کنند.

 

درمان ساییدگی زانو

در حال حاضر فرایند زمینه ای ساییدگی زانو ، قابل ترمیم و برگشت نمی باشد، اما علائم ساییدگی زانو را می توان به مقدار زیادی کنترل کرد و از پیشرفت آن جلوگیری به عمل آورد.

ورزش و کنترل وزن در مجموع مهمترین راه برای کنترل علائم ساییدگی مفصل زانو هستند. بیماران باید در سبک زندگی خود نیز تغییراتی بدهند، به طور مثال، از دو زانو ، چهار زانو و سر دو پا نشستن خوداری کنند و به جای آن از صندلی استفاده کنند. استفاده از پله را محدود کنند و در صورت امکان از توالت فرنگی استفاده کنند.گاهی لازم است از عصا کمک بگیرند، یا از کفی و یا زانوبندهای ویژه استفاده کنند.

 

داروی سائیدگی زانو:

۱-استامینوفن: این دارو برای کنترل دردهای ملایم تا متوسط در اثر ساییدگی زانو یا آرتروز مفصل زانو مفید باشد . مصرف زیاد آن می تواند آسیب کبدی ایجاد کند.

۲-داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی: دارهایی مانند دیکلوفناک ، بروفن و ناپروکسن از این دسته هستند که در کنترل درد و التهاب در اثر ساییدگی زانو یا آرتروز زانو مفید هستند. این داروها عوارض زیادی از جمله عوارض گوارشی ، قلبی و کلیوی دارند و لذا مصرف آنها باید به توصیه و زیر نظر پزشک باشد.

۳-دولوگزتین: نشان داده شده است که این دارو در کنترل درد آرتروز زانو یا ساییدگی زانو می تواند مفید باشد.

 

فیزیوتراپی و آب درمانی (ورزش در آب)

هدف آن تقویت عضلات اطراف زانو ، افزایش دامنه حرکت و کاهش درد است. در مواردی که به دلیل درد زیاد ورزش در خشکی قابل تحمل نباشد ، آب درمانی می تواند جایگزین مناسبی باشد.

 

کاردرمانی سائیدگی زانو:

می تواند بیمار را در انجام درست فعالیتهای شغلی، روزمره و تفزیحی کمک کند.

 

تائچی و یوگا:

مطالعاتی کارایی آنها را در کاهش درد و بهبود عملکرد ثابت کرده است( به شرط آنکه زیر نظر مربی آگاه و آموزش دیده انجام شود).

 

تزریق کورتیکو استروئید در زانو:

می تواند در کنترل درد کمک زیادی کند، خصوصا زمانی که التهاب هم وجود دارد.

 

تزریق مواد لوبریکان:

تزریق هیالورونیک اسید در مفصل می تواند کمک کننده باشد هر چند پاره ای از مطالعات اثر آن را در حد دارونما می دانند.

 

جراحی سائیدگی زانو:

بعنوان آخرین درمان ساییدگی زانو و در صورت شکست درمانهای دیگر به کار می رود.

 

درمانهای مکمل سائیدگی زانو:

طب سوزنی: در کاهش درد ارتروز زانو می توتند کمک کننده باشد.

مکملهای غضروف ساز: نتایج مطالعات در خصوص کارایی آنها متفاوت می باشد و اغلب مطالعات اثراتی در حد دارو نما گزارش کردهاند. این مکملها روی سطح قند خون اثر سوئی نارند ولی ممکن است با بعضی داروها از جمله وارفارین تداخل نمایند.

عصاره غیر صابونی شده آووکادو و سویا: می تواند در کند کردن سیر بیماری ساییدگی زانو مفید باشد.

در بعضی مراکز از ازن تراپی ، پی آر پی و شاک ویو تراپی هم استفاده می شود.

نویسنده: دکتر پاک منش متخصص طب فیزیکی و توانبخشی

 

 

 

 

سائیدگی زانو

متخصص طب فیزیکی و توانبخشی ، دکتر شریف نجفی

در سایت دکتر شریف نجفی، متخصص طب فیزیکی و توانبخشی و دانشیار دانشگاه ، عضو انجمن جهانی طب فیزیکی و توانبخشی، مقالات مفید در رابطه با طب فیزیکی را مشاهده نمایید. همچنین درصورت نیاز به ویزیت با دکتر شریف نجفی می توانید از طریق بخش تماس با ما وب سایت دکتر شریف نجفی، ارتباط برقرار نمایید و آدرس کلینیک تخصصی طب فیزیکی و توانبخشی را مشاهده نمایید.

 

 

 

آدرس مطب کلینیک طب فیزیکی و توانبخشی دکتر شریف نجفی

فلکه دوم صادقیه- بلوار فردوس- نرسیده به خیابان سلیمی جهرمی پلاک ۱۲۱ – واحد ۲

تلفن مطب کلینیک طب فیزیکی و توانبخشی دکتر شریف نجفی

۴۴۰۱۶۱۴۲-۴۴۰۵۸۷۶۳

موبایل دکتر شریف نجفی کلینیک تخصصی طب فیزیکی و توانبخشی

۰۹۹۰۱۱۶۰۳۵۴

وب سایت دکتر شریف نجفی

www.dr-najafi.com

مطب کلینیک طب فیزیکی و توانبخشی دکتر شریف نجفی در شبکه های اجتماعی

کانال تلگرام دکتر شریف نجفی

صفحه اینستاگرام دکتر شریف نجفی

 

کلمات کلیدی:

سائیدگی زانو , آرتروز مفصل زانو , درمان ساییدگی زانو , ورزش برای ساییدگی مفصل زانو , درمان خانگی ساییدگی زانو , ایا ساییدگی زانو درمان قطعی دارد , برای ساییدگی زانو چه بخوریم , درمان ساییدگی زانو با پای مرغ , ساییدگی کشکک زانو , درمان ساییدگی زانو بدون جراحی , درمان قطعی آرتروز زانو , درمان ساییدگی مفصل زانو , روش جدید درمان آرتروز زانو , عکس آرتروز زانو , عمل آرتروز زانو , ورزش برای آرتروز زانو , آرتروز چیست , درمان آرتروز زانو با داروهای گیاهی

سائیدگی زانو، آرتروز مفصل زانو

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ورود به اینستاگرام دکتر نجفی | تلفن: 44016142 - 44058763 09901160354
+